Bílkoviny v potravinách

0

O bílkoviny v potravinách se zajímá stále více žen a dívek, které přemýšlí nad svým životním stylem nebo se snaží zbavit přebytečných kul usazených na nejrůznějších partiích jejich těla. Právě nadbytečná váha, nadměrná únava či tělo bez síly i energie mohou být příznaky nedostatku bílkovin ve vašem těle. Ženy obecně mají s obsahem bílkovin trochu problém, čemuž se ale vůbec nelze divit – většina z nich dává přednost salátům či nejrůznějším těstovinám na úkor šťavnatého steaku, díky čemuž hladina bílkovin výrazně klesá. Jestliže se cítíte slabé, nedaří se vám shodit přebytečná kila a pociťujete úbytek energie, pak se pojďte společně podívat na bílkoviny v potravinách – prozradí vám, na čem byste si měli pochutnat!

Rybí tuk a jeho účinky

Bílkoviny v potravinách – kde se vyskytují?

Mezi hlavní zdroje bílkovin patří:

  • maso
  • ryby
  • mléko
  • sýry
  • vejce
  • ořechy
  • luštěniny

Proč jsou bílkoviny pro naše tělo tak důležité?

Pohráváte si s myšlenkou, proč je tak důležité myslet na obsah bílkovin ve vašem těle? Skutečnost se má tak, že bílkoviny jsou pro naše tělo naprosto nutné a nenahraditelné. Následující řádky vám prozradí, proč tomu tak je:

  • bílkoviny tvoří základ stavební struktury buněk
  • bílkoviny se podílí na obraně organismu
  • bílkoviny slouží jako nouzový zdroj energie
  • bílkoviny jsou součástí regulačních mechanizmů
  • bílkoviny patří mezi nezbytnou živinu pro tvorbu nových buněk a tkání

Druhy bílkovin

Bílkoviny obecně dělíme na dva druhy:

  1. živočišné bílkoviny
  2. bílkoviny rostlinného původu

Živočišné bílkoviny
Živočišné bílkoviny se pyšní vysokým obsahem esenciálních aminokyselin a na rozdíl od bílkovin živočišného původu jsou mnohem lépe vstřebatelné. Rovněž mají vysoký podíl skrytého tuku a cholesterolu.

Bílkoviny rostlinného původu
Bílkoviny rostlinného původu sice mají mnohem méně tuku, ale na druhou stranu se vyznačují daleko lepší využitelností a stravitelností. I tak ale platí, že by se ve vašem jídelníčku mělo objevit vyvážené množství obou druhů bílkovin.

Bílkoviny v potravinách – kdy mohou škodit?

Mít přehled o tom, kde bílkoviny v potravinách hledat, je určitě dobré, i přesto by se to s nimi nemělo přehánět – i v tomto případě totiž platí, že všeho moc škodí. Obecně je to tak, že vašemu tělu může výrazně ublížit jak nedostatek, tak i nadmíra bílkovin. Jak?

Nedostatek bílkovin: může vést k vyšší únavě a katabolismu organismu.
Nadmíra bílkovin: může vést k orgánovým funkčním změnám či vzestupu krevního tlaku.

Autor

Veškerý volný čas trávím s prsty na klávesnici. Psaní článků se stalo mým největším koníčkem, který mě baví, naplňuje a dává do života něco nového. Neustále si rozšiřuji obzory a učím se novým věcem, které se mi hodí v reálném životě. Do svých článků se snažím dávat maximum a kousek sama sebe.

Komentáře k článku