Recept na pravý domácí Slovenský posúch

0

Posúch je vlastně slaný koláč, který se s oblibou připravuje u našich sousedů na Slovensku a většinou se konzumuje společně s polévkou. Nicméně pochutnat si na něm můžete i bez polévky. Jde o kynutý koláč, který se připravuje z droždí. Výtečné na tomto receptu je, že můžete použít základ (kynuté těsto) a další ingredience, podle vlastních chuťových preferencí.

Zadělání kvásku

  • 1 kostka droždí

  • 200 ml mléka

  • 2 lžičky cukru

  • Špetka soli

Recept na těsto a polevu

  • 350 g polohrubé mouky

  • 2 smetany

  • Vlažné mléko – dle potřeby

  • 1 celé vejce

  • Sůl

  • Slanina, cibulka podle chuti

  • Kopr

  • 2 stroužky česneku

Postup přípravy

  • Jakmile je kvásek hotov, pustíme se do přípravy těsta. Vykynutý kvásek smícháme s moukou a přilijeme podle potřeby mléko tak, aby se těsto nelepilo. Těsto párkrát přeložíme a necháme dál kynout. Zatímco kyne si vyšleháme obě smetany s vajíčkem, ochutíme česnekem a koprem (kopr je volitelná ingredience a nemusí v receptu být). Kdo chce může přidat i cibulku a slaninu (opět volitelné ingredience).

  • Nakynuté těsto rozděláme na plech s pečicím papírem a smetanovou směs nalijeme nahoru. Posúch upečeme a podáváme ideálně k polévce, ale klidně i samostatně.

Další možnost pečení

Další možností je vynechat smetanový krém a těsto vytvarovat do bochníku nebo placky, potřít česnekem a vodou a upéci. V tomto případě je vhodné nechat posúch vychladnout na mřížce přikrytý utěrkou. V podstatě základ je kynuté těsto připravené na slaný způsob.

Share.

About Author

Mezi můj největší koníček, který mi zabírá většinu času, patří psaní článků. Ale protože je potřeba i trochu žít mimo domov věnuji se 4x týdně sportovním aktivitám. O víkendu ráda odpočívám u kreativního tvoření a vymýšlím ruční dekorace.

Leave A Reply