Recept na pravý domácí Slovenský posúch

0

Posúch je vlastně slaný koláč, který se s oblibou připravuje u našich sousedů na Slovensku a většinou se konzumuje společně s polévkou. Nicméně pochutnat si na něm můžete i bez polévky. Jde o kynutý koláč, který se připravuje z droždí. Výtečné na tomto receptu je, že můžete použít základ (kynuté těsto) a další ingredience, podle vlastních chuťových preferencí.

Zadělání kvásku

  • 1 kostka droždí

  • 200 ml mléka

  • 2 lžičky cukru

  • Špetka soli

Recept na těsto a polevu

  • 350 g polohrubé mouky

  • 2 smetany

  • Vlažné mléko – dle potřeby

  • 1 celé vejce

  • Sůl

  • Slanina, cibulka podle chuti

  • Kopr

  • 2 stroužky česneku

Postup přípravy

  • Jakmile je kvásek hotov, pustíme se do přípravy těsta. Vykynutý kvásek smícháme s moukou a přilijeme podle potřeby mléko tak, aby se těsto nelepilo. Těsto párkrát přeložíme a necháme dál kynout. Zatímco kyne si vyšleháme obě smetany s vajíčkem, ochutíme česnekem a koprem (kopr je volitelná ingredience a nemusí v receptu být). Kdo chce může přidat i cibulku a slaninu (opět volitelné ingredience).

  • Nakynuté těsto rozděláme na plech s pečicím papírem a smetanovou směs nalijeme nahoru. Posúch upečeme a podáváme ideálně k polévce, ale klidně i samostatně.

Další možnost pečení

Další možností je vynechat smetanový krém a těsto vytvarovat do bochníku nebo placky, potřít česnekem a vodou a upéci. V tomto případě je vhodné nechat posúch vychladnout na mřížce přikrytý utěrkou. V podstatě základ je kynuté těsto připravené na slaný způsob.

Recept na pravý domácí Slovenský posúch
Share.

About Author

Mezi můj největší koníček, který mi zabírá většinu času, patří psaní článků. Ale protože je potřeba i trochu žít mimo domov věnuji se 4x týdně sportovním aktivitám. O víkendu ráda odpočívám u kreativního tvoření a vymýšlím ruční dekorace.

Leave A Reply