Uvařte si chutnou bramboračku našich babiček

0

Bramboračka patří mezi velmi oblíbené české polévky. Obzvláště v nadcházejícím zimním období vás po příchodu z venku příjemně zahřeje, a navíc rychle zasytí.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 50 gramů másla,
  • 50 gramů mouky,
  • 4 středně velké brambory,
  • 2 mrkve,
  • 1 celer,
  • 1 menší petržel,
  • 2 hrsti sušených hub,
  • kostka bujonu,
  • sůl, pepř, majoránka,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 vejce.

Postup přípravy:

  1. Sušené houby vložte do malého hrnce a zalijte zhruba půllitrem vody. Nechte chvíli povařit.
  2. Ve velkém hrnci nechte rozpustit máslo a na něm pak opražte mouku, vznikne tak jíška.
  3. Jíšku následně zalijte zhruba jedna a půl litrem vody. Vše důkladně promíchejte, přidejte bujon, brambory nakrájené na kostičky a zeleninu.
  4. Poté přidejte houby společně s vývarem a přiveďte k varu.
  5. Jakmile všechna zelenina změkne (zhruba po 10 minutách), vyndejte z hrnce celer, cibuli a celou mrkev.
  6. Polévku dle chuti okořeňte pomocí soli, pepře a majoránky. Poté přidejte prolisovaný česnek.
  7. Na závěr do polévky přes vidličku rozklepněte vejce a nechte ještě chvilku povařit.

Jak na tu nejlepší bramboračku?

Pokud chcete opravdu špičkovou polévku, je dobré zaměřit se na pár tipů, které vám s tím pomohou. Nejdůležitější je přidat sušené houby, ty totiž bramboračce dodají tu pravou chuť a hlavně barvu, oproti čerstvým či mraženým houbám. Zelenina je samozřejmě nejlepší čerstvá, pokud však přidáváte mraženou, vložte ji do hrnce až když jsou brambory změklé. Důležitým bodem je také udělat správnou jíšku. Měla by být udělaná do zlatova, zalévat byste ji měli studenou vodou, díky tomu zabráníte vzniku nepříjemných žmolků.

Bramboračka je jednoduchá polévka na přípravu, která se vám odmění velmi plnou chutí, a navíc velkým množstvím živin. Pokud tedy hledáte opravdu poctivou polévku, bramboračka je tou pravou volbou.

Autor

Komentáře k článku