Fazolovou polévku si doma čas od času připraví snad úplně každý. Mnoho z vás jí rovněž přezdívá svačinová fazolová polévka, neboť se dá připravit v husté podobě, která dokonale zasytí. Fazolovou polévku si tedy můžete připravit i jako samostatný pokrm, který hravě vezme za dvě jídla. V dnešním článku jsme pro vás připravili recept na fazolovou polévku s uzeným masem.
Fazolovou polévku s uzeným masem si oblíbíte
Existuje nespočet způsobů a možností, jak lze fazolovou polévku připravit. Určitě i vy máte pod palcem ozkoušený recept, na kterém si pokaždé pochutná celá rodina. Jestliže ale uvažujete o variantě, kterou budete moci připravit jako plnohodnotnou večeři, pak vyzkoušejte náš recept – uvidíte, že svého rozhodnutí nebudete litovat!
Na přípravu budete potřebovat:
- 250 g fazolí
- 2 stroužky česneku (záleží na chuti, může být i více)
- 250 g kořenové zeleniny
- 1 litr uzeného vývaru
- 2 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce vepřového sádla (kdo nemá rád, použije klasický olej)
- 1 malé uzené koleno
- Koření: sůl, pepř, bobkový list, celý černý pepř a nové koření
Jak postupovat s přípravou:
Nejdříve si připravte uzený vývar: řádně očištěné uzené kolenem vložte do studené vody, přiveďte k varu a poté nechte cca 30 minut vařit. Následně slijte vodu a uzené koleno zalijte čistou vroucí vodou. Přijdete očištěnou kořenovou zeleninu a jednu oloupanou cibuli a koření. Vařte do té doby, než zelenina změkne, poté vývar sceďte, oberte uzené koleno a maso nakrájejte na kostičky.
Před prací s fazolemi je dobré nechat je alespoň hodiny namočené ve studené vodě. Poté je sceďte a nechte okapat. Cibuli s česnekem oloupejte a nakrájejte na drobno. Na sádle či oleji nechte česnek s cibulí lehce zpěnit, poté přidejte mouku a restujte do zpěnění. Vzniklou jíšku poté zalijte vývarem, přidejte fazole a vařte do té doby, než fazole změknou. Do hotové polévky na závěr přidejte na kostičky nakrájené uzené maso a podle chuti osolte a opepřete.