Recept na skvělou koprovou omáčku, kterou si zamilujete

0

Koprová omáčka je česká klasika, kterou jedni milují a druzí bytostně nesnáší ještě z dob školních jídelen. Dá se vařit na různé způsoby, ale jedno je jisté, pokud si ji zkusíte udělat podle našeho receptu, jinak už ji vařit ani nebudete chtít.

Suroviny:

  • 50 g másla,
  • 60g hladké mouky,
  • 1 litr vývaru (omáčka nejlépe chutná s hovězím vývarem),
  • 200 ml smetany ke šlehání (31%),
  • 1 hrstka čerstvého kopru (dá se nahradit i koprem zavařeným),
  • sůl, pepř, cukr,
  • ocet.

Postup:

  • V hrnci si necháme rozpustit máslo, pak stáhneme plamínek ohně a vsypeme do rozpuštěného másla hladkou mouku, řádně rozmícháme a připravíme si tak světlou jíšku. K jíšce pak postupně budeme přilévat vývar. Je dobré to dělat po částech, trošku vývaru vždy řádně promícháme a opakujeme postup, dokud nedolijeme všechen vývar – v omáčce pak nebudou žádné hrudky.
  • Omáčku pak přivedeme k varu a ochutíme solí a pepřem. Na mírném ohni omáčku vaříme po dobu třiceti minut.
  • Až se omáčka provaří, je čas přidat smetanu. Omáčku se smetanou vaříme ještě dvě minutky a pak přidáme na drobno nasekaný kopr. Omáčku odstavíme a po přidání kopru, ji už dále nevaříme.
  • Nakonec omáčku dochutíme troškou octu a cukru – chuť omáčky by měla být sladkokyselá, se surovinami ale pracujeme opatrně. Nikdy by se nemělo stát, aby ocet nebo cukr přebili chuť smetanové omáčky a kopru. Omáčku proto nezapomínejte průběžně ochutnávat. Obvykle stačí přidat lžíci octa a dvě lžíce cukru, každý má ale rád něco jiného.
  • Pro zjemnění můžeme na závěr přidat ještě plátek másla. Ten do omáčky vmícháme, aby se máslo rozpustilo.
  • Omáčku je nejlepší podávat s houskovým knedlíkem a hovězím masem. Skvěle ale chutná i s vařeným bramborem a natvrdo uvařeným vajíčkem.

Přejeme dobrou chuť!

Zdro foto: www.pixabay.com

Autor

Komentáře k článku