Nejoblíbenější recepty s cuketou. Který je ten váš?

0

Jakmile nastane období cuket, je jich všude tolik, že je lze jen stěží všechny zpracovat. Ovšem nabízí se spousta různých možností, ať už máte rádi spíše teplou nebo studenou kuchyni. Cuketu totiž využijete do polévek, hlavních chodů, ale třeba i salátů či dezertů.

Jemný cuketový krém

Suroviny:

  • 600 g cukety,
  • 600 ml vývaru,
  • 100 g zakysané smetany,
  • hrst špenátových listů,
  • 4 jarní cibulky,
  • pár lístků čerstvé máty,
  • olivový olej,
  • citrónová šťáva,
  • sůl a pepř.

Postup přípravy:

  1. Cuketu a cibulku nakrájejte na menší kousky a na rozpáleném olivovém oleji osmahněte.
  2. Směs osolte a opepřete, poté přidejte špenátové listy. Vše zalijte připraveným vývarem.
  3. Jakmile je zelenina hotová, stačí vše rozmixovat, přidat trochu citrónové šťávy, zakysanou smetanu. Vše dobře promíchejte.
  4. Na závěr při servírování přidejte pár lístků máty na ozdobu.

Cuketové placky

Suroviny:

  • 1,5 kg cukety,
  • 3 vajíčka,
  • 150 g hladké mouky,
  • 2 stroužky česneku,
  • lžička oregana a majoránky,
  • olej na smažení,
  • sůl a pepř.

Postup přípravy:

  1. Cukety omyjte a nastrouhejte, přidejte lžičku soli a nechte ji vypotit. Zhruba po 15 minutách vymačkejte vodu.
  2. Přidejte mouku, vajíčka, česnek a všechno koření podle chuti. Dobře promíchejte, aby vzniklo hutné těsto. Případně přidejte ještě mouku, cuketa může pustit více vody.
  3. Na rozpálené pánvi s olejem můžete smažit placičky.
  4. Po vyndání z pánve můžete placku položit na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.
  5. Placky můžete jíst jen tak, a nebo si připravit libovolný dip.

Bylinkový dip

Suroviny:

  • 250 g zakysané smetany,
  • 10 g pažitky,
  • 10 g petrželky,
  • trocha máty,
  • kůra z citronu,
  • sůl na dochucení.

Postup přípravy:

  1. Postup je velmi jednoduchý. Stačí najemno nasekat všechny bylinky, zamíchat je do smetany a vše dochutit citronovou kůrou a špetkou soli.

Cuketa je skvělou surovinou, využít ji totiž můžete do velkého množství receptů. Skvěle se hodí také do moučníků, na chuti to totiž nepoznáte, ovšem těsto bude krásně vláčné.

Zdroj foto: www.pixabay.com

Autor

Komentáře k článku