Recept na chutné batátové pyré, který si zamilujete

0

Sladké brambory neboli batáty jsou snadné na přípravu, jsou velmi chutné ale také zdravé. V obchodech je najdete běžně, typická je pro ně oranžová barva. Víte, proč byste je měli jíst více než klasické brambory? A jak prospívají našemu zdraví?

Proč jíst batáty

V batátech najdeme spoustu zdraví prospěšných látek. Obsahují vitamíny C, a A, vitamín B6 nebo betakaroten. Batáty pomáhají přirozeně snižovat hladinu cholesterolu v krvi, jsou skvělou prevencí proti nespavosti, depresím a chrání naše srdce i cévy před onemocněním. V batátech najdeme i draslík, který je skvělým prostředkem na snižování krevního tlaku. Podporuje také právě správnou činnost srdce, a tím snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Batáty jsou také mnohem méně kalorické než klasické brambory a obsahují méně škrobu, a tím pádem i sacharidů. Vitamín A v nich obsažený se zařazuje mezi antioxidanty – batáty tedy značně posilují imunitu a přispívají k udržení zdravé pokožky. Pokud budete batáty konzumovat ve slupce, dodáte tělu také velké množství vlákniny. Výborné jsou například pečené batáty nebo batátové pyré.

Batáty jsou plné zdraví, připravte si z nich lahodné a rychlé pyré

Budete potřebovat:

  • 1 kilogram batátů,
  • 1 větší cibuli,
  • 1 lžíci olivového oleje,
  • sůl a pepř.

Postup:

  • Batáty nejprve oloupeme stejně jako klasické brambory. Poté je omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme je vařit do vody až do jejich změknutí.
  • Mezitím si nakrájíme cibuli na malé kousky a na olivovém oleji je osmahneme dozlatova. Cibuli je možné zamíchat přímo do pyré nebo ji podávat zvlášť.
  • Uvařené batáty scedíme, osolíme a opepříme dle chuti. Chvíli je necháme odpařit, a potom je tyčovým mixérem rozmixujeme tak, aby vzniklo hladké pyré.

Tip: Pro ještě lepší, zajímavější a lahodnější chuť můžeme do pyré vmíchat i nadrobno nastrouhaný sýr parmazán.

Zdroj foto: www.pixabay.com

Autor

Komentáře k článku