Domácí bramborové gnocchi, které si okamžitě zamilujete – snadnější už to být nemůže

0

U nás jim říkáme noky, v Itálii je tato příloha známá jako gnocchi. Základ je ale stejný. Tyto malé knedlíčky se vyrábějí z brambor a mouky a samozřejmě dalších surovin, které se mohou lišit podle toho, v jaké oblasti se vaří.

My vám představíme základní a jednoduchý recept na tuto skvělou přílohu.

Suroviny:

  • 1 kilogram brambor,
  • 1 vejce,
  • 300 gramů hladké mouky,
  • špetka soli,
  • trošku hrubé mouky.

Postup:

  • Nejprve si dáme vařit brambory ve slupce.
  • Po uvaření je necháme jen lehce vychladnout, ale loupeme je ještě za tepla. Jde pouze o to počkat, až se budou dát udržet v ruce.
  • Oloupané brambory propasírujeme do mouky a lehce je osolíme.
  • Rozšleháme si vejce, které přidáme k bramborám a mouce, a všechno jen zlehoučka prohněteme.
  • Potřebujeme docílit toho, aby bylo těsto pevné a měkké, proto je důležité nenechat se unést a všechno promíchat opravdu zlehka.
  • Z těsta pak budeme válet jednotlivé prameny, které by měly být asi 2 centimetry vysoké. Pak je nařežeme na kousky. Ty pak stočíme do kulata a za pomocí vidličky je vytvarujeme do typického tvaru, které noky  – gnocchi mají. Pokud chcete, můžete si pořídit i speciální formičky na gnocchi a práci si tak usnadníte.
  • Hotové kousky si pak odkládejte na pomoučený vál a dbejte na to, aby se jednotlivé kousíčky o sebe nedotýkaly.
  • Gnocchi pak vaříme ve velkém hrnci, vodu přivedeme k varu a pak do nich všechny dáme.
  • Hotové budou, až samy vyplavou na povrch.

Gnocchi se podávají jako příloha k nejrůznějším pokrmům. Skvěle chutnají se zelím a slaninkou, se špenátem, hodí se k nejrůznějším omáčkám a pro děti můžete připravit sladkou variantu – například s mákem a cukrem.

Tip: S moukou šetřete, pravé italské gnocchi se vyrábějí z co nejméně mouky, její přílišné množství v těstě má totiž za následek jejich ztvrdnutí během vaření. Pravé gnocchi ale mají být měkké a cítit byste měli především bramborový základ.

Přejeme vám dobrou chuť!

Zdroj foto: www.pixabay.com

Share.

About Author

Leave A Reply