Vánoční rybí polévka s jikrami a mlíčím: recept

0

Vánoce jsou nezaměnitelně spojené s všelijakými dobrůtkami, ať již to jsou různé druhy cukroví, tak předně Štědrovečerní večeře. Bramborový salát, kapr a z něj smažené či snad vepřové a kuřecí řízky, kterým předchází velice důležitý chod, a to rybí polévka, bez které by to nešlo.

Co rodina, to nejen jiný druh polévky, ale i postup. Mezi nejtradičnější polévky pro Štědrovečerní tabuli patří hrachová, houbová, zelňačka, nicméně zcela všem vévodí polévka rybí, z kapra. Jak ji uvařit, aby na ni žádný člen rodiny nemohl v dobrém slova smyslu zapomenout a následující rok by byla opět vyžadována?

Využitelný kapr

Kapra české rodiny kupují buď živého přímo z kádí, nebo ve stavu, kdy s ním pak již doma neoblíbenou činnost musí provádět nemusí. Anebo se dají koupit určité části. Nejste-li zastánce řízků z kapra, nicméně bez polévky se neobejdete, kupte pouze hlavy. Hlavy, odřezky, jikry a mlíčí se využijí na polévku, filety zase na řízky.

Potřebné suroviny

  • hlava z kapra 1 ks,
  • skelet z kapra 1ks,
  • odřezky z kapra,
  • jikry,
  • mlíčí,
  • 2 ks cibule,
  • 2 ks mrkve,
  • 2 ks petržele,
  • ½ bulvy celeru,
  • pepř celý 4 kuličky,
  • nové koření 4 kuličky,
  • bobkový list 2 ks,
  • muškátový oříšek,
  • sůl,
  • mletý pepř,
  • hladká mouka 3 lžíce,
  • máslo 2 lžíce,
  • rohlík nebo houska na krutony.

Příprava a postup

  1. Nejprve na dno určeného hrnce vložíme kapří skelet, hlavy a nahromaděné odřezky. Hlava se dává bez žaber. Pokud byste je vařily i s nimi, polévka by mohla mít hořký nádech.
  2. Celer, cibuli mrkev a petržel po jednom kusu očistěte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Vše vložte do kastrolu – a k tomu navrch koření.
  3. Do hrnce vlijte studenou vodu tak, aby vše bylo ponořeno, osolte a dejte vařit.
  4. Poté, co se polévka začne vařit, teplotu upravte a vařte ještě dalších 20 minut. Vše se musí provařit doměkka. Veškerou nahromaděnou pěnu z polévky odeberte.
  5. Mezitím zbylé kusy mrkve a petržele očistěte a nastrouhejte. Cibuli nakrájejte.
  6. Do separátního hrnce vložte máslo a nechte ho rozpustit. Poté na něm orestujte cibuli společně s mrkví a petrželí. Vše dozlatova.
  7. V tomto zlatavém stavu přidáte mouku a vmícháváte ji tak dlouho, než vznikne jíška.
  8. Po 20 minutách vaření polévky vše přeceďte.
  9. Polévku dosolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek, vše dle chuti a preferencí.
  10. Nyní je možné vložit jikry a mlíčí, a dalších pár minut povařit.
  11. Po provaření se může maso z hlavy vložit zpět do polévky. Nemáte-li rádi, tento krok vynechte.
  12. Pro křupavé krutonky si nakrájejte rohlík nebo housku.
  13. Tyto nakrájené kousky se vloží do předehřáté trouby na 150 °C a v závislosti na každé troubě se opékají přibližných 5 minut.

Polévku je nejchutnější podávat čerstvou s krutony. Není-li to možné, minimálně krutony by měly čerstvé být a krásně křupat.

Tipy na vylepšení rybí polévky

  • Polévku krásně na konci doplní nasekaná petrželka.
  • Některé domácnosti do polévky rády přidávají kysanou smetanu, vše je na zvážení a chutích každého.
  • Stejně tak se může dochutit i kapkou bílého vína.
  • Hlavy dají vařit v tzv. papiňáku během noci, maso se bude krásně rozpadat.

Polévka vás nejen krásně zasytí a zahřeje, ale i navnadí na další chod, ať už se jedná o kapra smaženého nebo řízek z jiného druhu masa.

Rybí polévky jsou oblíbené po celém světě, nicméně z takového receptu jsou vyhlášené pouze u nás.

Zdroj foto: www.freepik.com

Autor

Komentáře k článku