Kečup je oblíbeným dochucovadlem a významnou součástí snad každé kuchyně. Ty ze supermarketu však často nejsou moc kvalitní, vyzkoušejte proto uvařit vlastní domácí kečup, jehož chuť vás jistě mile překvapí.
![](https://www.jejisvet.cz/wp-content/uploads/2020/02/vegetables-4457145_960_720.jpg)
Proč vařit domácí kečup?
Jestliže chcete sehnat kvalitní kečup, pak to ve vaší peněžence jistě bude znát. Dostupnější druhy kečupu se však rozhodně nevyplatí kupovat, jejich chuť je nepříjemná. A navíc často obsahují mnoho nežádoucích přidaných látek. Díky výrobě domácího kečupu si můžete sami regulovat, kolik cukru v něm bude, dokonce lze zvolit také alternativu jako je umělé sladidlo nebo také stévie. Zároveň se při domácí výrobě vyhnete umělým konzervantům a chemické chuti.
Suroviny pro výrobu
Budete potřebovat:
- 2 kilogramy rajčat
- 25 dkg neloupaných jablek
- 25 dkg cibule
- lžíci soli
- 125 ml octa
- lžíci sladké papriky
- dle chuti pálivou papriku či feferonku
- koření (hřebíček, nové koření, celý pepř)
- 150 gramů cukru
Jak na to?
Kouzlem domácího kečupu je jednoduchost jeho výroby. Díky tomu tak máte během chvíle připravený lahodný kečup.
Postup přípravy:
- Rajčata, jablka a cibuli nakrájejte na kolečka a dejte vařit společně s octem, solí, paprikou, pěti hřebíčky, pěti kuličkami nového koření a stejným počtem celého pepře. Nechte směs probublávat zhruba 1,5 hodiny.
- Následně přidejte cukr, zhruba 15 minut nechte bez pokličky povařit, aby kečup zhoustl.
- Po uvaření vše důkladně rozmixujte, přeceďte a nalijte do připravených sklenic.
- Pro delší trvanlivost lze kečup sterilizovat.
Pro výrobu kečupu jsou nejlepší samozřejmě čerstvá chutná rajčata, která poskytnou celému výsledku výborný výsledek. Ovšem využít se dají i plody, které jsou k dostání hlavně v zimě, které často nejsou moc chutné, ovšem díky dochucení z nich získáte alespoň skvělý kečup.
![](https://www.jejisvet.cz/wp-content/uploads/2021/09/cerstva-rajcata-1024x567.jpg)
Zdroj použitých fotografií: pixabay.com
2 komentáře
Já tam dávám cukru jenom trošičku, nevadí nám že je kečup trošku kyselejší.
Místo cukru dávám trošku medu. Má to trošku jinou chuť, ale všichni si pochvalují 🙂