Mrkvový dort aneb připravte si doma tuto delikatesu

0

Mrkvový dort je velmi oblíbeným dezertem. Mrkev se totiž postará o to, že těsto je opravdu lehké a vláčné. Díky tomu tento zákusek potěší každého. Připravit si ho můžete i na plech, ovšem v dortové formě se z něj stane také skvělý dort na různé oslavy.

Suroviny k přípravě těsta:

  • 370 g polohrubé mouky,
  • 650 g mrkve,
  • 100 g vlašských ořechů,
  • 250 ml oleje,
  • 150 g krupicového cukru,
  • 4 vajíčka,
  • 2 lžičky sody,
  • 2 lžičky skořice,
  • 2 lžičky prášku do pečiva,
  • 2 lžičky vanilkového extraktu.

Postup přípravy:

  1. Vajíčka vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem do nadýchané pěny.
  2. Do vzniklé směsi poté přidejte ještě po troškách olej.
  3. V jiné míse důkladně smíchejte mouku společně s práškem do pečiva, sodou a skořicí. Tuto suchou směs poté přidejte k těstu.
  4. Mrkev najemno nastrouhejte a vsypte ji k předchozí směsi.
  5. Vlašské ořechy nasekejte a vmíchejte do těsta. Část si můžete odložit na později k závěrečnému zdobení.
  6. Troubu rozehřejte na 175 °C. Formu vyložte pečicím papírem, či vymažte tukem a vysypte moukou.
  7. Pečte zhruba hodinu, pravidelně těsto kontrolujte špejlí. Jakmile se přestane lepit, je pravý čas vyndat dort z trouby.

Příprava krému

Suroviny:

  • 500 g tučného tvarohu,
  • 500 g mascarpone,
  • 200 g cukru,
  • lžička vanilkového extraktu,
  • šťáva z půlky citronu.

Postup:

  1. Nejprve vyšlehejte mascarpone s cukrem. Tvaroh není dobré rovnou přidávat, v krému by totiž mohly vzniknou hrudky.
  2. Jakmile máte z mascarpone a cukru hladkou hmotu, zašlehejte po malých částech tvaroh společně s citronovou šťávou a vanilkovým extraktem.
  3. Jakmile je korpus vychladlý, můžete ho rozkrojit a pomazat krémem. Nechte si část také na zdobení vrchu a boků dortu.

Připravit si mrkvový dort není vůbec složité. Ačkoliv se jedná o jednoduchý dezert, okouzlíte s ním i ty nejmlsnější strávníky.

Zdroj foto: www.pixabay.com

Share.

About Author

Leave A Reply