Jak zastavit pálení žáhy

0
Jedná se o zpětný návrat žaludečních šťáv do jícnu. Silně kyselé žaludeční šťávy dráždí sliznici jícnu a dochází tak k nepříjemnému pocitu „pálení žáhy“. Je to prakticky podobný mechanismus jako u zvracení, ale děj neprobíhá reflexně, není provázen dávením ani křečemi. S pálením žáhy se denně setkává až desetina dospělé populace. Za život tato komplikace potká až 40% dospělých a běžně se vyskytuje u poloviny těhotných žen. U těhotných žen se považuje za normální a často příznaky pyrózy samovolně odejdou s porodem.

paleni zahy

Jak předcházet pálení žáhy

  1. jezte pravidelně malé dávky jídla, jezte v klidu, při jídle nechvátejte, nepřejídejte se
  2. jídlo řádně rozžvýkejte a vyhněte se tučným a hodně kořeněných pokrmům , nejezte těžká jídla večer
  3. nepracujte dlouho v předklonu, nezvedejte těžké předměty
  4. zařaďte do svého jídelníčku zeleninu a ovoce, jezte potraviny s větším obsahem vlákniny
  5. při spaní mějte hlavu ve zvýšené poloze
  6. nekuřte a nepijte alkohol
  7. snižte svoji váhu o pár kilo
  8. nestresujte se

Jak zastavit pálení žáhy

  1. krátkodobě vám pomůže vypít sklenici studené vody
  2. pijte čaj z máty peprné, meduňky a řepíku či řimbaby
  3. vezměte si léky proti pálení žáhy

Chcete-li vědět, jaká je příčina pálení žáhy, polkněte lžíci šťávy z citrónu. Máte-li mnoho žaludečních šťáv, pálení se vystupňuje; když zmizí, máte jich málo. Při přebytku žaludečních šťáv nejezte sladkosti a čerstvé pečivo. Jezte každou hodinu suchar, aby vyčerpal kyselé šťávy, které nahlodávají sliznici žaludku. Máte-li málo žaludečních šťáv, nepijte mléko, používejte více kmínu a jezte pouze čerstvé, neohřívané jídlo.

Autor

Komentáře k článku