Rádi byste poznali svět, ale také máte rádi pohodlí svého domova? V tom případě si můžete zkusit aspoň uvařit cizokrajné dobroty. Jídlo představuje důležitou součást cestování a umožňuje nahlédnout do jiných kultur. Můžete si rozšířit své kulinářské obzory a objevit nová zajímavá jídla ze zahraničí.

Peru

Ceviche je národní jídlo Peru. Jde o ideální pokrm pro každého, kdo miluje syrové mořské plody. Základní surovinou je syrová ryba. Ta je naložená v citronové nebo limetkové šťávě. K ochucení slouží především cibule, chilli, sůl a koriandr. Příprava tohoto jídla je rychlá, není třeba ho vařit a hodí se i pro méně zkušené kuchaře. Klíčové je sehnat čerstvou rybu, která pozvedne výsledek na vyšší úroveň.

Indie

Indická kuchyně je velmi oblíbená, můžete ji však uchopit trochu jinak. Jde o příležitost ochutnat bezmasou stravu. Z Indie totiž pochází neobvyklý sýr panýr, který poslouží jako skvělá náhrada masa v různých omáčkách. Při vaření se nerozpouští, skvěle se doplňuje s rajčaty, bylinkami, kurkumou, skořicí, zázvorem a chilli. Vyzkoušejte Panýr Masala. K podávání se hodí basmati rýže či indický chléb.

Maroko

Tažín (tajine) je pokrm pojmenovaný podle speciálního kuželovitého hrnce, ve kterém se vaří. Má nespočet variant, přičemž doporučit lze například tažín k jehněčího masa a švestek. Jde o dokonalou kombinaci slaného a sladkého. Přidejte spoustu voňavého koření, jako je zázvor, šafrán, skořice a pepř. Přenesete tak marockou chuť do svého domova. Jde o poměrně jednoduchý recept bez složité přípravy, doma ho jistě snadno zvládnete.

Spojené království

Ve Velké Británii jsou oblíbená vydatná hospodská jídla. Mezi nejoblíbenější z nich patří typický Steak & Ale Pie – z názvu vyplývá, že jde o koláč plněný steakem, pivem a vše je doplněno zeleninou – obvykle mrkví, celerem a žampiony. Vše se dochucuje bylinkami. Základ koláče tvoří listové těsto.

Mexiko

Pokud rádi experimentujete, vyzkoušejte mexickou kuchyni. Fajitas a tacos jsou klasika – vyzkoušejte namísto toho raději mole negro. Jde o složitý recept, který obsahuje spoustu ingrediencí. Omáčka pochází z mexické oblasti Oaxaca, obsahuje čokoládu, chilli papričky a cibuli. Obvykle je podávána s kuřecím masem.

Řecko

Z Řecka pochází pokrm připomínající lasagne – musaka však obsahuje jehněčí mleté maso a těstoviny jsou nahrazeny brambory a lilkem. Tyto suroviny stačí jen navrstvit. Způsoby přípravy se liší, ale ingredience bývají stejné. V některých receptech se používají nakrájené brambory, zatímco v jiných se doporučuje je rozmačkat.

Španělsko

Pokud si díky nějakému jídlu budete připadat jako na dovolené, pak je to paella. Velkou výhodou je, že si tento pokrm můžete přizpůsobit podle sebe. Originál obsahuje rýži, kuřecí maso, zelené fazolky a šafrán. Ale oblíbená je také paella s mořskými plody. Nebo můžete vyzkoušet různé směsi a kombinovat suroviny.  

Japonsko

Když se řekne japonská kuchyně, většinu lidí určitě jako první napadne sushi. Méně známé, ovšem skvělé jídlo, je kuřecí katsu kari. Pokrm se skládá z lepkavé rýže, kuřecího masa ve strouhance a aromatické kari omáčky. Základem omáčky je zázvor, kurkuma, kokosové mléko, kari a javorový sirup. Vzniká tak skvělá kombinace.

Neváhejte rozšířit svůj kulinářský repertoár. Ze své kuchyně můžete poznávat nové země, jejich kulturu a nové chutě. Stačí si jen vybrat, jaký recept vás zaujal. Jídlo dokáže lidi skvěle sbližovat, můžete si užít večer plný vaření se svou rodinou, či je potěšit něčím novým. Svět nabízí spoustu zajímavých možností, ať už chcete zůstat v Evropě či hledáte něco exotičtějšího. Každá kuchyně je jedinečná.

Zdroj foto: www.freepik.com

Autor

Komentáře k článku