Hovězí líčka na víně – Výtečný recept

0

Hovězí líčka představují výtečný a kvalitní kus hovězího masa. Jak sám název prozrazuje, pochází z tváře skotu. Lépe řečeno jde o část žvýkacích svalů, jež jsou plná kolagenu, proto je maso z líček tak šťavnaté, aniž by obsahovalo množství tuku. Hovězí líčka jsou ještě jemnější než kližka, která je proslulá pro svou šťavnatost.

Líčka se hodí k dušení na víně, přípravu guláše, s olivami na španělský způsob, ale i po myslivecku. Velmi oblíbená jsou líčka v italské i francouzské kuchyni. Jako maso jsou velmi tuhá, proto vyžadují delší přípravu. Nejhodnější úprava je pomalé dušení nebo konfitování (pomalá tepelná úprava masa při nízkých teplotách). Dnes vám přinášíme recept, který si určitě zamilujete – Hovězí líčka na víně.

Potřebné ingredience

  • 700g hovězích líček
  • 2 středně velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Hovězí vývar
  • 50g slaniny
  • 200ml červeného vína
  • Hladkou mouku
  • Sádlo
  • Pepř a sůl
  • Bylinky: rozmarýn, bobkový list, tymián, petrželová nať

Postup přípravy

  • Nakrájíme si líčka na větší kusy a vetřeme do nich sůl, pepř a následně obalíme v hladké mouce – osmažíme na sádle ze všech stran.
  • Maso vytáhneme a výpečku osmažíme nadrobno pokrájenou cibulku a slaninu.
  • Opět vložíme zpátky maso, přidáme bobkový list, česnek, bylinky a zalijeme vínem i hovězím vývarem, který lze připravit z bujónu. Dusíme společně přibližně 1,5 hodiny. Mouka na mase postupně zahustí šťávu, pokud se vám ke konci zdá šťáva málo hustá, lze ji ještě zahustit.
  • Na talíř si připravíme bramborovou kaši, přidáme maso a podlijeme šťávou. Přejeme vám dobrou chuť.

Autor

Mezi můj největší koníček, který mi zabírá většinu času, patří psaní článků. Ale protože je potřeba i trochu žít mimo domov věnuji se 4x týdně sportovním aktivitám. O víkendu ráda odpočívám u kreativního tvoření a vymýšlím ruční dekorace.

Komentáře k článku