6 tipů na zdravé a chutné přílohy

0

Přílohy, které běžně známe, můžeme nahradit něčím novým, zajímavým, zdravým a chutným. Potěšíme tak nejen své chuťové pohárky, ale přispějeme něčím pro své zdraví. Mimo jiné jsou tyto přílohy i dietní, takže neohrozí naši postavu.

Tu a tam se tvrdí, že přílohy jsou špatné a měly by se tudíž úplně vynechávat, chceme-li navíc i zhubnout. Jenže se také tvrdí, že přílohy rozhodně k jídlu patří a vynechávat se nemají, ani v případě hubnutí. Tyto informace mohou vyvolávat v člověku zmatek a jeden pak neví, co by měl vlastně jíst a co ne.

Přílohy rozhodně ano

Většinu jídel si nelze bez příloh představit. Například svíčková bez knedlíků, řízek bez brambor apod. Mnohým by takové jídlo bez přílohy ani nechutnalo. Máme dobrou zprávu – příloh se vzdávat nemusíme, ani když hubneme. Dokonce bychom je vynechávat neměli vůbec, jelikož právě příloha pomůže zasytit. A že řízek není dietní? Ten klasický rozhodně ne, ale i řízek se dá udělat tak, aby byl chutný a zdravý. O tom však někdy příště.  Důležité je vědět, jakou přílohu zvolit, zdravějších alternativ existují mraky. K řízku si můžeme namísto klasické bramborové kaše udělat dýňovo mrkvové pyré a ke svíčkové jsou výtečné nízkosacharidové těstoviny. Ale víte co, pojďme si prozradit, jakých příloh není potřeba se obávat.

  • Zeleninové hranolky – k masu většina lidí miluje klasické hranolky. Na ty však pro tentokrát zapomeneme. Zkusme v troubě na pekáčku opéci hranolky z mrkve, celeru, petržele nebo dýně. Jsou nejen chutné, zdravé, ale i mnohem dietnější.
  • Dýňové pyré – namísto bramborové kaše vyzkoušejme dýňové či dýňovo-mrkvové pyré. Jestliže vám tato varianta moc nesedí, zkuste alespoň ušťouchat půl na půl brambory a dýni.
  • Quinoa – je výtečnou alternativou za rýži. Připravit se dá na sladký i slaný způsob. Klasická bílá rýže není zrovna ideální variantou, stejně jako těstoviny či pečivo, pokud se budeme bavit o zdravém a dietním jídle.
  • Cizrna – je stejně jako quinoa bohatá na bílkoviny. Perfektně se hodí jako příloha k masu, ale i do salátů.
  • Domácí ořechový chléb – jestliže chceme nahradit pečivo, existuje dnes nepřeberné množství receptů na domácí chleba. Základem těsta však není mouka, ale mleté ořechy, quinoa, rozmixovaná cizrna nebo semínka.
  • Nízkosacharidové těstoviny – klasické těstoviny nepatří zrovna mezi dietní potraviny. Naštěstí se dnes na trhu již objevují nízchosacharidové těstoviny různých značek. Ať už se jedná o tenké, široké, špagety, lasagne – stačí si najít svou oblíbenou značku a nakoupit do zásoby.

Autor

Mezi můj největší koníček, který mi zabírá většinu času, patří psaní článků. Ale protože je potřeba i trochu žít mimo domov věnuji se 4x týdně sportovním aktivitám. O víkendu ráda odpočívám u kreativního tvoření a vymýšlím ruční dekorace.

Komentáře k článku