Trápí vás žlučové kameny?

0

Problém se žlučovými kameny se nevyhýbá mužům ani ženám různého věku. Pravdou však zůstává, že ženy tímto problémem trpí mnohem častěji. Občas se stává, že kámen uvízne ve žlučovodu a zapříčiní nepříjemnou bolest – žlučníkovou koliku. Bolest je  to úporná a velmi nepříjemná, stupňující se a vystřelující až do zad. Přítomnost žlučových kamenů obvykle zjistíme, až když nás překvapí tento bolestivý záchvat. Kameny se dají odstranit chirurgicky nebo pomocí léků. Jako podpůrná léčba se doporučuje i pití bylinkových čajů. Pokud se záchvat bolesti zklidní, je na místě určitě vyzkoušet léčbu alternativní.shutterstock_151946024 (1)

Rizikové faktory

Mezi nejčastější příčinu těchto potíží patří věk, ženské pohlaví, strava plná cholesterolu a přitom chudá na vlákninu. Mnoho žen trpící těmito problémy jsou obézní a mají zvýšený cholesterol. Rozhodně však nejde o pravidlo. Ženy tímto nepříjemným a bolestivým problém trpí více, protože zde hrají roli i pohlavní hormony a jejich zvýšená koncentrace. Riziko roste také s užíváním hormonální antikoncepce a u žen v těhotenství.

Dá se problémům předcházet?

Je vhodné dodržovat stravu s nízkým obsahem tuků a obohatit jídelníček potravinami bohatými na vlákninu. Rozhodně je důležité jíst pravidelně a nehladovět. Protože jen tak předejdete opakovaným potížím se žlučníkem. Doporučuje se také jíst více čerstvého ovoce a zeleniny. Na rozpouštění žlučových kamenů je vhodná mimo bylinkových čajů i šťáva z červené řepy. Šťávu je možné zakoupit již připravenou v obchodě se zdravou výživou. Nebo si můžete opatřit juicer a šťávu si připravit sami.  Stejně tak vhodná je i bílá syrová ředkev a hořké byliny, které povzbuzují tok žluči. Z bylinek je to například pampeliška, oman, hořec a vlaštovičník. Do pitného režimu zařaďte i citrónové šťávy. Z potravin by neměly chybět ovesné vločky a luštěniny. Vyhýbejte se smaženým jídlům velkým obloukem a stejně tak tučným pokrmům. Jídlo se  snažte spíš připravovat vařením, dušením nebo v páře.

Autor

Mezi můj největší koníček, který mi zabírá většinu času, patří psaní článků. Ale protože je potřeba i trochu žít mimo domov věnuji se 4x týdně sportovním aktivitám. O víkendu ráda odpočívám u kreativního tvoření a vymýšlím ruční dekorace.

Komentáře k článku