Zdravá a chutná polévka z Hokkaida či máslové dýně

0

Dýňové polévky jsou specifické svou chutí, jistě potěší mnoho chuťových pohárků. K přípravě si můžete vybrat z několika druhů dýní, postup vaření je však jednoduchý a výsledek rozhodně stojí za to.

Dýně v kuchyni

Nejčastěji jsou dýňové polévky připravovány z dýně Hokkaido, což je známá typická kulatá dýně oranžové barvy s nasládlou chutí. Pro přípravu polévky však můžete využít také máslovou dýni, neboli tykev muškátovou, která svým tvarem připomíná spíše hrušku a její barva směřuje spíše k odstínům hnědé. V kuchyni je dýně využívána na mnoho způsobů, do polévky je však nejlepší pečená či vařená dýně. Je vhodné dýni před vařením oloupat, není to však nutné, změkne i se slupkou.

Hokkaido polévka

Na tuto polévku potřebujete jen minimum času a surovin.

Připravte si:

  • olivový olej
  • cibuli,
  • dýni Hokkaido o váze přibližně půl kilogramu
  • tři čtvrtě litru vody.

Poměr dýně a vody může být samozřejmě jiný, je pak však nutné doladit konzistenci polévky. Dochutit ji můžete také pomocí smetany ke šlehání.

Postup je velmi jednoduchý:

  1. Na olivovém oleji nechte zesklovatět cibulku, poté přidejte nahrubo nastrouhanou dýni, klidně i se slupkou.
  2. Chvíli restujte, poté podlijte vodou, osolte a opepřete dle chuti a duste doměkka, zhruba čtvrt hodiny. Ze začátku je vhodné přidat jen část vody, abyste polévku neměli po rozmixování moc řídkou.
  3. Polévku lze i pasírovat či rozšlehat.
  4. Pro dochucení můžete přidat také smetanu a krutonky.

Polévka z máslové dýně

Pro tuto polévku budete potřebovat:

  • cibuli
  • muškátový oříšek
  • smetanu na vaření
  • česnek
  • zeleninový vývar
  • máslovou dýni
  • Na dochucení můžete využít citrónovou šťávu či sůl a pepř.

Postup přípravy

  1. Základem je nakrájet oloupanou a vydlabanou dýni na měsíčky.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na osminy.
  3. Vše poté vyskládejte na plech, pokapejte olejem a dejte péct do trouby na 200 ° zhruba na 30 minut, dokud dýně nezměkne.
  4. Poté přendejte zeleninu do hrnce, zalijte vývarem a chvíli povařte.
  5. Směs rozmixujte, aby získala krémovou texturu.
  6. Můžete dochutit kořením, smetanou a citronovou šťávou.

Dýně je oblíbenou surovinou v kuchyni především v čas podzimu, protože je jí hojná úroda. Jedná se o výbornou potravinu skvělé chuti, polévka tak určitě stojí za vyzkoušení.

Zdroj foto: freepik.com

Share.

About Author

Leave A Reply