Halušky jsou velmi oblíbeným pokrmem, který k nám původně přišel ze slovenské kultury. Jedná se o rychlý recept s jednoduchým postupem. Slovenské halušky jsou však oblíbené pro svou tradiční nezapomenutelnou chuť. Vyzkoušejte proto tento recept na slovenské halušky i vy.
Suroviny, které budete potřebovat:
- 300 gramů anglické slaniny,
 - 1,5 polohrubé mouky,
 - 7 středně velkých brambor,
 - 200 gramů zakysané smetany,
 - 200 gramů brynzy,
 - lžičku soli.
 
Postup přípravy:
- Oškrábejte brambory, na jemném struhadle je nastrouhejte.
 - Opatrně přidávejte mouku, je důležité zachovat těstu lehkost a mírnou lepivost. Množství mouky tedy záleží na vodnatosti brambor. Směs ještě osolte.
 - V hrnci přiveďte dostatečné množství vody k varu a vhazujte malé nočky.
 - Noky jsou uvařené v momentě, kdy vyplavou na hladinu. Vařte je na etapy, aby v hrnci nebylo najednou zbytečně moc těsta.
 - Po uvaření je krátce propláchněte studenou vodou, dejte do mísy a zakryjte, aby nechladly.
 - V misce si připravte smetanu s brynzou, vymíchejte je do hladka.
 - Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky a nechte ji vyškvařit na rozpálené pánvi.
 - Nyní již můžete přejít k servírování. Na talíř dejte halušky, přelijte je brynzou se smetanou a navrch posypte kousky slaniny. Pro omaštění se hodí vyškvařený tuk ze slaniny.
 
Tipy
Pro výrobu noků se nabízí dva způsoby:
- Ten první, o něco složitější, spočívá v tom, že z těsta budete na prkénku odkrajovat malé kousky a ty vhodíte do vody.
 - Mnohem jednodušší způsob je však využít speciální cedník na halušky, do kterého pouze vložíte těsto a za pomoci lžíce ho protlačíte přímo do hrnce, noky tak vytvoříte mnohem rychleji.
 - Místo anglické slaniny můžete využít také bílou slaninu. Jestliže nemáte brynzu, jako méně tradiční obměnu můžete do zálivky dát kozí sýr, který pokrmu dodá zcela jinou chuť.
 
Zdroj foto: pixabay.com
					 
						
		