Recept na jitrocelový sirup proti kašli

0

Obzvláště v podzimním období nás více trápí nepříjemný kašel a nachlazení. Skvělým pomocníkem v boji proti těmto neduhům je jitrocel. Pojďme se tedy podívat, jak si výborný jitrocelový sirup připravit doma, aby vás již kašel příště nezaskočil.

Jitrocel jako léčivá bylinka

Tato zelená rostlina se pyšní řadou léčivých účinků. Pro výrobu sirupu jsou potřeba listy jitrocele, které je ideální sbírat v období léta, ještě před objevením květních stvolů. Tato bylina je hojně rozšířena, jistě tak díky tomu nebudete mít problém ji sehnat. Jitrocel významně napomáhá uvolňování hlenů a usnadňuje tak vykašlávání. Současně s tím má také antibakteriální účinky a pročišťuje organismus, sirup z něj tak může být skvělou prevencí a ochranou pro naši imunitu.

Jak si uvařit jitrocelový sirup?

Příprava tohoto přírodního léčiva je velmi jednoduchá. Připravte si dostatečný počet jitrocelových lístků – počet odvíjejte od velikosti použité sklenice – zhruba lze říci dvě až tři hrsti. Dále budete potřebovat hrníček medu a také 100 mililitrů vody. Listy nasekejte nebo případně rozmixujte na drobné kousky, poté smíchejte s medem a vodou a na mírném plameni vařte tak dlouho, dokud sirup dostatečně nezhoustne. Poté přelijte do sklenice, kterou jste předem vyčistili – nejlépe vyvařili horkou vodou. Je důležité dbát na čistotu sklenice, jakákoliv usazenina totiž může způsobit zkažení sirupu. Ideální je skladovat ho v lednici.

Nevařený jitrocelový sirup

Další možností, jak si sirup doma připravit, je naložení listů do cukru či medu. Důležité je zde opět dbát na skvělou čistotu sklenice. Postup je snadný, spočívá pouze ve vrstvení surovin na sebe. Vložte do sklenice zhruba centimetrovou vrstvu jitrocelových listů, na to přidejte opět centimetrovou vrstvu cukru, případně medu. Lze případně vrstvy prokládat také kolečky citrónu. Poslední svrchní vrstvou musí být cukr či med. Poté sklenici nechte stát týden až dva na teplém místě, nejlépe mimo přímé sluneční světlo. Během této doby se bude cukr rozpouštět a jitrocel pustí šťávu. Poté stačí sirup pouze slít a je připravený ke konzumaci.

Příprava tohoto přírodního léku je vskutku snadná, účinky jitrocele jsou velmi příznivé, neváhejte proto s výrobou. Až vás příště bude trápit kašel, užívejte třikrát denně jednu lžíci sirupu a nachlazení tak dejte sbohem.

Zdorj foto: freepik.com

Autor

Komentáře k článku