Recept na ten nejlepší hrnkový meruňkový koláč

0

Koláče s čerstvým ovocem jsou velmi oblíbené. Obzvláště v době, kdy konečně sladké plody začínají dozrávat. Pomalu, ale jistě se blíží i sezóna meruněk, vyzkoušejte proto tento lahodný meruňkový koláč s drobenkou. Jeho příprava je rychlá a snadná, budete potřebovat jen suroviny a hrnek, žádnou váhu.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 1 hrnek moučkového cukru,
  • 1 hrnek oleje,
  • 1 hrnek mléka,
  • 3 hrnky polohrubé mouky,
  • zhruba 2 hrnky meruněk,
  • 2 vejce,
  • prášek do pečiva,
  • špetku soli.

Postup přípravy:

  1. Nejprve do mísy dejte vejce, olej a cukr. Tyto suroviny vyšlehejte do jemné pěny.
  2. Přilijte hrnek studeného mléka. Zamíchejte a přidejte špetku soli.
  3. Do mouky přimíchejte prášek do pečiva. Poté ji přidejte do tekuté směsi. Pro lepší konzistenci můžete mouku přesít přes síto. Díky tomu získáte lehčí těsto.
  4. Vše dobře zpracuje, aby ve směsi nebyly hrudky a všechny suroviny se dobře spojily.
  5. Připravte si plech vyložený pečicím papírem, případně ho můžete také vysypat.
  6. Na něj vlijte těsto, celou plochu pak poklaďte nakrájenými meruňkami.
  7. Na závěr můžete pro ještě lepší chuť posypat drobenkou, koláč však můžete nechat čistě ovocný, zachová si tak svěžest a lehkost.
  8. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C po dobu zhruba půl hodiny. V průběhu pečení průběžně kontrolujte.

Jak připravit drobenku?

Výroba drobenky je snadná, skládá se pouze z mouky, tuku a cukru. Je však důležité znát správný poměr těchto surovin, aby získala správnou konzistenci. Mouka zajišťuje krásnou drobivost, většinou se používá polohrubá. Jako tuk se nejčastěji používá máslo, to by mělo všechny suroviny spojit, ovšem neudělat drobenku příliš mastnou.

Cukr pak slouží jako sladidlo. Základním poměrem je 80 g mouky na 40 g cukru a 40 g změklého másla. Drobenku však můžete vylepšit i dalšími přísadami, například skořicí, rumem, vanilkou či ořechy. Dbejte však na to, že pak je třeba změnit gramáž základních surovin.

Meruňkový koláč se skvěle hodí pro horké letní dny. Čerstvé ovoce osvěží, v kombinaci s drobenkou získáte chutnou sladkou tečku.

Zdroj foto: pixabay.com

Autor

Komentáře k článku