Medvědí česnek a jeho využití v kuchyni

0

Vytrvalá léčivá rostlina, která se každoročně na jaře dá sbírat i v Česku. Svým vzhledem připomíná konvalinku, ale na sto procent ji od konvalinky rozeznáte díky jejímu typickému aroma. Pokud jste se s medvědím česnekem ještě nesetkaly, poradíme vám, co si z něj v kuchyni nachystat.

Nejlepší je čerstvý

Nejvíce zdraví prospěšných látek si medvědí česnek uchová, pokud jej nebudete nijak tepelně upravovat. Připravte si tedy například salát. Zkombinujte libovolný salát, přidejte i nějakou zeleninu (například nastrouhanou mrkev, pokrájená rajčata) a přidejte i listy medvědího česneku. Výborně chutná také česneková pomazánka z tvarohu. Listy medvědího česneku nasekejte najemno a smíchejte s tučným tvarohem, solí a pepřem. Rychlá, zdravá a výtečná svačina je na světě.

Je libo pesto?

Pokud máte medvědího česneku tolik, že nevíte, co s ním, připravte si z něj pesto. V lednici vám vydrží dlouho a má všestranné využití v kuchyni! Pesto z medvědího česneku se připravuje úplně stejně, jako to bazalkové. S tím rozdílem, že místo bazalky použijete čerstvé listy medvědího česneku. Na přípravu budete potřebovat piniové oříšky, olivový olej, parmezán a sůl. Vše společně naházejte do mixéru a vymixujte dohladka. Následně přelijte do skleničky a uchovávejte v lednici. Česnekové pesto chutná výborně s těstovinami nebo namazané na chlebu.

Karbanátky

Milujete karbanátky? Přidejte do nich i hrst najemno nasekaného medvědího česneku! A je jedno, zda budete připravovat karbanátky z masa či zeleniny. Medvědí česnek se hodí do obou variant.

Pokud se už nemůžete dočkat jara a toho, až medvědí česnek bude v trsech růst v lesích, dejte si pozor, kde ho sbíráte. Je sice skvělý, ale ne za cenu toho, že byste zničili chráněné krajinné oblasti. V případě, že nevíte, kde ho nasbírat, vydejte se pro něj na jaře na farmářský trh.

Zdroj foto: www.pixabay.com

Autor

Komentáře k článku