Francouzské profiterolky u nás známé jako větrník – jak si tento oblíbený dezert připravit doma?

0

Profiterolky jsou klasickým francouzským dezertem, my jej známe jako větrník. Jde v podstatě o to stejné, základem je totiž odpalované těsto, které se následně plní. S naším receptem si lahodné profiterolky můžete připravit doma, a to klidně dopředu, plnit se totiž dají i chvíli před tím, než vám přijde návštěva.

Recept na profiterolky – suroviny odpovídají 15 kusům

Budete potřebovat:

  • 50 g másla + kousek na potření,
  • 60 g hladké mouky
  • 1 lžička cukru,
  • 2 vejce.

 Postup:

  1. Do hrnce si nalijeme 150 ml vody, do vody pak rozkrájíme na kousíčky máslo a přivedeme k varu. Počkáme, až se nám máslo rozpustí a jakmile přijde směs k varu, sundáme ji z plotýnky. Ihned přidáme mouku smíchanou se lžičkou krupicového cukru a všechno pečlivě po celou dobu mícháme.
  2. Směs dohromady mícháme asi minutku, vzniknout by měl bochánek – pozor, aby vám na dně hrnce nezůstal bílý povlak. Pak necháme těsto chviličku odpočinout a zchládnout.
  3. Rozšleháme si dobře vejce, které budeme do zchladlého těsta po částech vmíchávat. Pokaždé, když přidáme část rozšlehaných vajec, budeme pořádně míchat, tak aby nakonec vzniklo hladké a lesklé těsto.
  4. Na plech si připravíme pečicí papír, který je nutné pomazat máslem. Aby se nám při pečení vytvořila pára, je dobré pečicí papír dát na chvíli ještě pod tekoucí studenou vodu.
  5. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů a za pomocí lžičky budeme z těsta vytvářet malé bochánky. Ty následně poklademe na pečící papír – alespoň 2 centimetry od sebe. Bochánky pečeme 15 – 20 minut dozlatova.
  6. Ještě horké bochánky propíchneme, aby nám vyšla ven pára. Na mřížce pak necháme hotové profiterolky vychladnout.
  7. Vychladlé je pak v půlce rozkrojíme, abychom je mohli naplnit. Jako náplň můžete zvolit klasicky vyšlehanou šlehačku, ale těsně před podáváním se dají naplnit i netradičně zmrzlinou.

Pro lepší chuť profiterolky můžeme polít ještě cukrářskou polevou anebo je pocukrujeme.

Zdroj foto: www.pixabay.com

 

Share.

About Author

Leave A Reply