Cibule na kašel

0

Od mala mě a spoustu dalších lidí trápil každý podzim a celou zimu pravidelně kašel. Kupovat spoustu drahých sirupů a kapiček, které zaručeně pomohou, mohla moje maminka po litrových lahvích. K tomu ještě tabletky, ve kterých byla spousta vitamínů. Cucacích bonbónků a pastilek jsem si užil také dost. Ještě štěstí, že včas zasáhla babička. A tento trend v naší rodině jednou provždy utla. Dala si totiž práci a ponořila se do hledání starého receptu, který kdysi dostala od své maminky. Byl to recept na tzv. zázračný sirup z cibule.

Cibulový sirup

Cibulový sirup patří mezi typické chuti z dětství, které si díky babičce pamatuji. Nejdřív se ho do mě snažila dostat právě ona. Později moje vlastní maminka. Ať už mi ho dával kdokoliv, pravda je, že mi nikdy příliš nezachutnal. Na druhou stranu, když už člověk vydržel tu chuť i vůni, nakonec vždycky pomohl. Postupem času mi už tolik nevadil, ale záleželo na tom, jak byl připravený. Nakonec jsem se ho naučil dělat sám a snažím se ho pravidelně podávat své dceři pokaždé, když ji schvátí kašel a rýma. Samozřejmě, že se historie opakuje a odpor k této přírodní medicíně měla zpočátku i ona.

Velký problém byl v chuti. Stejně jako já ani ona cibuli zrovna nemiluje. Nakonec však zjistila, že ten ošklivý sirup, který jí dávám zas tak hrozný není a hlavně, že ji opravdu pomůže. A taky je můj vlastní recept na cibulový sirup.

Recept

Připravíme si dvě velké cibule, které si oloupeme a nakrájíme na kolečka. Připravíme si velkou sklenici a začneme do ní skládat kolečko cibule, které vždy zasypeme cukrem. Každou vrstvu musíme pořádně stlačit. Takto pokračujeme, dokud nemáme plnou sklenici. Tu pečlivě uzavřeme a odložíme, dokud nám nevznikne onen léčivý sirup. Ten musíme ještě přecedit přes plátno a cibuli ještě pořádně vymačkat, abychom nepřišli ani o trošku z jejích léčivých schopností Nalijeme opět do čisté sklenice a uložíme v chladu a temnu. Vydrží nám i 14 dní. Podáváme vždy třikrát denně malou čajovou lžičku. Uvidíte jak bude kašel rychle pryč.

Autor

Komentáře k článku