Velikonoční mazanec bez rozinek

0

Stejně jako patří vánočka na vánoční stůl, patří mazanec na stůl velikonoční. Velikonoční svátky jsou tu, proto se nechte inspirovat jednoduchým receptem na vláčný mazanec, který ocení zejména ti, kteří nemají rádi rozinky.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 600 g hladké mouky,
  • 120 g krupicového cukru,
  • špetka soli,
  • 120 g másla,
  • 3 vejce,
  • 200 ml mléka
  • citronová kůra,
  • plátky mandlí.

Kvásek:

  • 3 polévkové lžíce hladké mouky,
  • 20 g droždí,
  • ½ polévkové lžíce krupicového cukru,
  • 50 ml teplého mléka.

Postup přípravy:

  1. Ze všeho nejdříve je potřeba připravit si kvásek. Do misky rozdrobte droždí (kvasnice), zasypte je cukrem, přidejte teplé mléko a rozmíchejte.
  2. Nakonec tuto drožďovou směs zasypte moukou a misku na 15 minut postavte na teplé místo, aby vzešel kvásek.
  3. Jakmile je kvásek hotový, přidejte ho do mísy, do které nasypete mouku, cukr, sůl, máslo o pokojové teplotě, dvě vejce, mléko a nastrouhanou citronovou kůru z bio citronu.
  4. Všechny ingredience pořádně zpracujte v jemné těsto – můžete použít robota s hnětací  násadou nebo těsto zpracovat ručně pomocí vařečky.
  5. Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou, uložte na teplé místo, kde ho nechte alespoň hodinu až hodinu a půl vykynout.
  6. Vykynuté těsto si položte na vál či pracovní desku, kterou vysypte moukou, aby se vám s těstem dobře pracovalo. Nyní na řadu přichází tzv. balení těsta, kdy jeho strany přes sebe přeložíte tak, aby se celé těsto do sebe zabalilo – z jedné strany ke druhé, shora dolů.
  7. Zabalenou stranou těsto položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ho ještě alespoň půl hodinky nakynout. Nakonec ho potřete rozšlehaným vajíčkem a zasypte plátky mandlí.
  8. Pečte při teplotě asi 180 stupňů Celsia 30 minut a dalších 30 minut na 160 stupňů. Vzhledem k tomu, že každá trouba peče jinak, je třeba mazanec tu a tam zkontrolovat pomocí špejle.

Dobrou chuť!

Zdroj foto: pixabay.com

Autor

Komentáře k článku