Recept na lasagne s mletým masem

0

Lasagne s mletým masem nejsou jen nejoblíbenějším pokrmem známého rezavého kocoura Garfielda, kterého možná znáte z pohádek a filmů vašich dětí, lidově řečeno „lazáně“ si určitě čas od času s chutí dáte i vy. Jedná se o zapečené pláty těstovin obdélníkového tvaru prokládané různorodými nádivkami, jež mohou mít mnoho podob – v našem případě se bude jednat o mleté maso, které spousta lidí neprávem zavrhuje. Ještě jste si nezkoušeli připravit lasagne s mletým masem? Pak si nenechte ujít náš chutný recept!

lasagne

Obecně se traduje myšlenka, že lasagne pochází z Itálie, ovšem historikové se shodují na tvrzení, že se podobné jídlo zvané loseyns podávalo již ve 14. století na dvoře krále Richarda II. Předchůdcem dnešních lasagní by mohl být i pokrm nazývaný langkake, což bylo velice oblíbené jídlo za času Vikingů. Zajímavostí je, že slovíčko lasagne v překladu znamená nočník.

Recept na lasagne s mletým masem

Připravit si lasagne s mletým masem není vůbec nic složitého. V současné době si můžete koupit celou řadu sušených či předvařených plátků lasagní, díky kterým je příprava tohoto pokrmu rázem o něco rychlejší a jednodušší. Těsto na lasagne si ale můžete připravit i svépomocí a to beze strachu ze složitého postupu – v podstatě na tom vůbec nic není! Stačí, když dodržíte následující pravidlo: na každých 100g hladké mouky přidejte špetku soli, jedno vejce a jednu čajovou lžičku oleje. V případě, že vám vznikne zbytečně hustá konzistence, lze přidat i trochu vody. Těsto se důkladně propracuje a poté se nechá alespoň 30 minut odpočinout. Poté už jen stačí těsto lehce rozválet, vykrojit obdélníky a ihned je vkládat do formy na pečení.

Na lasagne budete potřebovat:

  • 160 g rajčatového protlaku
  • 3 lžíce másla
  • 500 g mletého masa
  • vlastní těsto na lasagne nebo koupené (stačí jedno balení)
  • 3 lžíce hladké mouky
  • kečup
  • cukr, sůl
  • strouhaný sýr (eidam)
  • olej 
  • mléko
  • máslo na vymazání formy na pečení

Postup přípravy:

Mleté maso zprudka osmahněte na trošce oleje, přidejte rajčatový protlak a krátce promíchejte. Poté přidejte horkou vodu, trochu kečupu a cukru a zahustěte moukou rozmíchanou v trošce vody. Nechte 20 minut provařit.

Na másle si připravte světlou jíšku a zalijte ji horkým mlékem. Za stálého míchání nechte zhoustnout, poté dochuťte solí a případně pepřem.

Zapékací formu vymažte máslem a její dno vyložte těstem na lasagne. Na tuto vrstvu nalijte část připravené omáčky a masové směsi, poté opět vyskládejte pláty těsta a postup opakujte, dokud vám zbudou suroviny. Poslední vrstvu by měly tvořit plátky těsta hustě posypané strouhaným sýrem. Lasagne nechte zapéct cca 20-30 minut.

Autor

Veškerý volný čas trávím s prsty na klávesnici. Psaní článků se stalo mým největším koníčkem, který mě baví, naplňuje a dává do života něco nového. Neustále si rozšiřuji obzory a učím se novým věcem, které se mi hodí v reálném životě. Do svých článků se snažím dávat maximum a kousek sama sebe.

Komentáře k článku