Pokrmy, které jsou pojmenovány po slavných ženách

0

Přemýšlela jste někdy nad tím, co vůbec stojí za názvem vašeho oblíbeného jídla a odkud jídlo pochází? Je překvapivé, že některé z našich oblíbených nápojů, dezertů a jídel jsou ve skutečnosti pojmenované podle některých slavných osob.

Pizza Margherita

Kdo by neznal pizzu Margheritu, která žádá pouze základních ingrediencí jako jsou rajčata, mozzarella, olivový olej a čerstvá bazalka. A po kom slavná neapolská pizza dostala jméno? Jednou z nejlaskavějších královen v Itálii byla královna Margherita, a právě na počest této velké dámy, italský šéfkuchař Raffaele Esposito, připravil tuto pizzu v barvách italské vlajky. Pizzu vyrobil během návštěvy královny Margherity v Neapoli, aby poctil její přítomnost.

Dort Pavlova

Také dort Pavlova se těší oblibě v mnoha domácnostech. Jedná se především o sváteční dezert z Nového Zélandu a Austrálie, jehož základem jsou vyšlehaná bílky, šlehačka a čerstvé ovoce. Když mimořádně talentovaná ruská tanečnice Anna Pavlova vystupovala v roce 1926 v Austrálii a na Novém Zélandu, šéfkuchař hotelu ve Willingtonu na počest této nádherné baleríny během jejího turné vymyslel tento noblesní dezert poté, co ho Anna naprosto učarovala.

Tarte Tatin

Jedná se o mimořádně lahodný pečený dezert z karamelizovaných měsíčků jablek na máslovém a cukrovém základu. Za tento francouzský dezert vděčíme sestrám Tatinovým, kdy jedna z nich omylem dezert připravila „vzhůru nohama“. Jakmile koláč ochutnali jejich hoteloví hosté, stal se okamžitě hitem.

Palačinky Crepe Suzette

Jedná se o chutný francouzský dezert vyrobený z omáčky z karamelu a pomerančové šťávy. Tento exkluzivní dezert je typický díky svému jedinečnému vzhledu a nezapomenutelné chuti. Původně byly palačinky náhodným jídlem připravené pro prince z Walesu. Exkluzivní směs sladké chuti udělala z tohoto dezertu okamžitý hit v ostatních evropských zemích v čele s Francií.

Podle vyprávění číšníka Henriho Charpentiera, který palačinky tenkrát pro prince z Walesu připravoval, se jednalo o speciální příležitost v hotelu Monte Carlo’s Café de Paris v Maitre. Název palačinky získaly po krásné francouzské dámě, která byla do společnosti krále Edwarda VII. pozvána.

Znáte všechny tyhle pokrmy?

Zdroj foto: pixabay.com

Autor

Komentáře k článku