Nejlepší recept, jak připravit vánoční likér

0

Snad nejtradičnějším vánočním likérem je vaječný koňak, jehož příprava i konzumace je velmi oblíbená. Na Vánoce však můžete připravit také řadu jiných méně známých likérů, které se však na vánoční stůl také skvěle hodí.

Medový likér

Pro přípravu medového likéru si připravte:

  • hrnek tekutého medu
  • půl litru rumu
  • tři citróny
  • kousek zázvoru
  • hřebíček
  • badyán
  • skořici

Postup přípravy:

  1. Připravte si rozehřátý med, vložte do něj nakrájené citróny a nechte odležet alespoň dva dny.
  2. Po uplynuté době je důležité med znovu rozehřát, přidat koření, nechat pár hodin louhovat a poté přecedit.
  3. Následně přelijte med do nádoby, kde ho smícháte s rumem.
  4. Na závěr do lahve vložte kousek celé skořice, plátek citronu a zázvoru, zalijte likérem a důkladně zašpuntujte.

Čokoládový likér

Na tento likér budete potřebovat:

  • 100 g čokolády
  • 100 g cukru
  • půl litru alkoholu
  • 70 ml vody

Postup přípravy:

  1. Nastrouhejte čokoládu, tu pak zalijte čistým lihem a nechte zhruba 8 dní na teplém místě odležet.
  2. Cukr provařte s vodou, tu pak přilijte do čokoládového lihu, promíchejte, přefiltrujte a můžete lahvovat.
  3. Opět je důležité důkladné uzavření nádoby.

Nugátový likér

Pro tento druh likéru si připravte:

  • 400 g nugátového krému
  • 300 g smetany ke šlehání
  • 100 g třtinového cukru
  • 700 ml koňaku
  • 2 lžíce kakaa
  • lžičku skořice

Postup přípravy:

  1. V menším hrnci rozehřejte smetanu s nugátovým krémem a třtinovým cukrem, důležité je, aby se vše pořádně spojilo.
  2. Poté krém dochuťte skořicí.
  3. Do koňaku rozmíchejte kakao, poté smíchejte s připraveným krémem a můžete přidat ještě skořici.
  4. Poté již můžete naplnit lahve, dobře uzavřít a nechat likér den odležet v lednici. Je vhodné spotřebovat ho do dvou týdnů.

Vánoční likéry jsou oblíbenou alkoholickou pochutinou, která je však sladkým pohlazením pro vaše chuťové buňky. Neodmyslitelně patří k vánoční atmosféře.

Zdroj foto: freepik.com

Autor

Komentáře k článku