Marmeláda z dýně – pochoutka, kterou si můžete udělat doma

0

Šikovná hospodyňka dovede udělat marmeládu prakticky z kteréhokoli ovoce. Ať už se jedná o jablka, hrušky, švestky nebo jahody, výsledný produkt bude vždycky naprosto fantastický. Můžete si jej ráno namazat na rohlík či housku, nebo si s ním potřít čerstvě udělané lívance nebo dokonce palačinky. Věděli jste však, že jde marmeláda udělat i z dýně?

Jak vyrobit marmeládu z dýně?

Ze začátku budete možná překvapeni, protože i když se jedná o velmi neobvyklý název, samotná příprava marmelády je velice jednoduchá. Její základ je dokonce stejný, jako u každého poctivého domácího džemu. Zásadní pro výslednou chuť je však výběr toho správného plodu. Jestliže si totiž vyberete špatně, marmeláda nebude nikdy tak skvělá.

Pro tento účel je nejlepší dýně hokaido. Oproti ostatním druhům má tu výhodu, že díky své specifické chuti tolik nezáleží na přísadách, jež do marmelády přidáte. Druhou a praktičtější výhodou je její použití i se slupkou, tudíž se nemusí loupat. Stačí tak okrájet nevzhlednosti a takzvané bubáky.

Pojďme se pustit do vaření

Vybranou dýni již máte, a proto je nejvhodnější čas pustit se do vaření.

  • Omyjte a rozkrájejte na větší kousky, avšak ještě předtím ji zbavte semínek.
  • Nakrájené kousky vložte do hrnce, podlijte vodou a za občasného míchání nechte podusit, dokud kousky zcela nezměknou.
  • Nyní nastává fáze slazení – jako sladidlo můžete použít jak bílého tak hnědého cukru a dokonce i medu. V jeho případě se však musíte rozloučit s jeho léčivými účinky, protože se veškeré zdravé enzymy bohužel vyvaří.
  • Dochutit můžete dle vašich smyslů třeba vlašskými ořechy nebo vanilkou.

Kdy si můžete marmeládu vychutnat?

K vychutnání její delikátní chuti je potřeba počkat ještě zhruba týden, aby se všechny chutě náležitě propojily. Další výhodou dýňové marmelády je fakt, že se nemusí zahušťovat. Samotné rozvařené kousky jsou totiž dostatečně husté a je proto zbytečné přidávat jakýkoliv přírodní pektin. Hotovou marmeládu je vhodné zavařit klasickým způsobem, protože vám poté vydrží o mnoho déle. Určitě je ale lepší ji sníst co nejdříve, protože někteří z vás jistě neodolají pokušení ochutnat zbrusu novou příchuť.

Jestliže vás dýňová marmeláda zaujala, není nic jednoduššího než si její uvaření vyzkoušet doma. Opravdu se nemusíte bát, jedná o zcela snadný proces.

Zdroj text: https://pixabay.com/photos/pumpkin-halloween-autumn-october-3636243/

Autor

Komentáře k článku