Stolování a etiketa: Připravte se na štědrovečerní večeři!

0

Při slavnostní večeři chce každá hospodyňka zazářit. A štědrovečerní večeře je jednou z nejslavnostnějších událostí, které se za celý rok odehrají. Jak udělat dojem a stolovat na úrovni?

Vkus a elegance

Přestože se dnes podobné zásady již tolik nedodržují, o to více s nimi uděláte dojem. A kdy jindy si dát záležet, než právě na Vánoce?

Ubrus, ubrousky, dekorace, svícny,… Vše by mělo skvěle ladit, ať už doprostřed stolu položíte svícen nebo vázu s květinami, měla byste mít celkový dojem do puntíku promyšlený.

Tip: Máte například stříbrné sady příborů, nepoužívejte zlaté dekorace, ale stříbrné a naopak. Podobně, jako když dáváte dohromady stylový outfit.

Sada příborů

Sada příborů

Každý kus nádobí má na stole své správné místo

Zhruba dva centimetry od kraje stolu patří talíře. Pokud chystáte polévku a hlavní chod, polévkový talíř by měl být položen na mělkém talíři. V podstatě platí, že vše, co bude stolovník během večeře či oběda potřebovat, by již mělo být na stole připraveno.

I příbor má na stole své pevné místo. Nůž samozřejmě patří na pravou stranu talíře a jeho ostří by mělo směřovat směrem dovnitř. Napravo od nože by se měla nacházet polévková lžíce a vlevo od talíře patří vidlička na hlavní chod. Vidlička na salát patří vpravo od vidličky na hlavní chod. Vedle této vidličky (ale ne příliš blízko) by se dále měl nacházet napůl složený ubrousek.

Tip: Pokud podáváte ještě dezert a další chody, mějte na paměti pravidlo, že lžíce patří na pravou stranu talíře a vidličky na levou. Dezertní vidličku či lžičku lze také umístit vodorovně nad talíř, ale vždy tak, že hroty vidličky směřují doprava a nabírací část lžičky zase doleva.

Sada talířů

Sada talířů

Kam patří víno? A kam chléb?

Pokud k polévce nebo jinému chodu podáváte chléb, měl by být umístěn na samostatném talíři nad hlavním talířem (nad dezertním příborem).

Pohár s vínem patří na pravou stranu nad talíř a nezapomeňte k němu dát také sklenici vody, která by se měla nacházet o kousek níž než sklenka s vínem.

A jste připravena zazářit!

Zdroj obrázků: www.vetroshop.cz

Autor

Komentáře k článku