Tipy pro zdravou pleť

0

Zdravá pleť je krásná pleť. Pokud ale nemáte čas na intenzívní péči o pleť, můžete splnit aspoň základy, které pomohou vaší pleti vypadat dobře. Například pomocí zdravého životního stylu můžete oddálit přirozený proces stárnutí a předcházet nejrůznějším kožním problémům. Zde je několik tipů.

Chraňte svou pleť před sluncem

Jedním z nejdůležitějších způsobů, jak se stara o pleť, je chránit ji před sluncem. Sluneční záření může způsobit vrásky, stařecké skrvny a jiné kožní problémy (v extrémním případě i rakovinu kůže). Používejte opalovací krém, i když zrovna nejdete na koupaliště. Minimální faktor je 15. Pokud pobýváte venku na slunečním záření, vyhledávejte stín a pokuste se vyhnout slunci mezi 10 hodinou dopoledne a druhou hodinou odpoledne.

Nekuřte

Kouření způsobuje předčasné stárnutí kůže a větší výskyt vrásek. Dále pak způsobuje snížený průtok krve, který vyčerpává kůži, nedodává se kyslík a důležité živiny, které jsou pro zdraví pokožky důležité.

Kouření také poškozuje kolegen a elastin – vlákna, které dodávají sílu a pružnost pokožce. Navíc opakující se výrazy obličeje při kouření (špulení rtů, přivírání očí) přispívají ke vzniku vrásek).

Ošetřujte svou pleť jemně

Denní čištění sice přispívá k jemnosti kůže, v některých případech ale může škodit. Stanovte si maximální denní limit pro sprchování – horká voda a dlouhé sprchování odstraňují přirozený maz kůže. Používejte spíše teplou než horkou vodu. Vyhýbejte se silným mýdlům, vybírejte si prostředky pro citlivou kůži. Po koupeli jemně osuště svou pleť a hydratujte pokožku pomocí hydratačních krémů, které se hodí k typu vaší pleti.

Jezte zdravě

Zdravá strava vám pomůže vypadat i cítit se lépe. Jezte hodně ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků a libové bílkoviny. Souvislost mezi akné a stravou není dosud jasná, ale některé výzkumy naznačují, že strava bohatá na vitamín C a nízkým obsahem nezdravých tuků a zpracovaných sacharidů pomáhá podporovat vaši pleť, která má pak mladší vzhled.

Zvládejte stres

Nekontrolovaný stres může způsobit, že vaše pokožka je citlivější a náchylnější k akné a jiným kožním problémům. Stanovte si přirozené hranice úkolů, osekejte seznam úkolů a udělejte si čas na věci, které vás baví. Výsledky mohou být dramatičtější, než jste původně očekávali.

Autor

Komentáře k článku