Naplánujte si své mateřství

0

Pokud chceme řídit automobil, uděláme si řidičské oprávnění a vyrážíme brázdit silnice. Chceme-li se stát rodičem, žádné oprávnění nepotřebujeme. Takto se často stává, že se děti rodí zcela nepřipraveným párům.

shutterstock_189705860 (1)

Dnešní článek je zaměřen na přípravu těhotenství. Na rodičovství se žádné oprávnění nevztahuje. Naštěstí v dnešní době existuje mnoho kurzů a literatury, která se tímto tématem odborně zabývá. My se dnes zaměříme na přípravu těhotenství především po fyzické stránce. Začnou-li tikat biologické hodiny, patří k největším přáním ženy počít a porodit zdravé miminko. Žena v tomto čase prochází náročným obdobím, které sebou přináší mnoho hormonálních, ale i fyziologických změn.

Dobrá fyzická kondice a načasování

Jestliže u vás padlo definitivní rozhodnutí, že se stanete rodiči, je nanejvýš vhodné, aby oba partneři byli v dobré fyzické kondici. To platí nejen po psychické, ale také fyzické stránce. Nezřídka se stává, že se ženy všemožně snaží několik let zabránit těhotenství. Svůj čas věnují kariéře, koníčkům, zařizování domácnosti, cestování a dalším aktivitám. Najednou si uvědomí, že jim však v životě něco chybí. Usnesou se tedy, že již nadešel správný čas, pro založení rodiny. V tomto okamžiku je může zaskočit, že reprodukční systém nefunguje na povel.

Cesta za rodičovstvím může být i hezky strnitá. Existuje mnoho důvodů, které mohou bránit v početí potomka. Od špatné životosprávy až po stres, který dokáže lidské tělo oslabit. Velkou roli může sehrát i vlastní podvědomí, kdy se žena na těhotenství příliš upne. Vyčkávání na dobu až…je dalším faktorem, který snižuje šance na početí. Občas to může vypadat, jako začarovaný kruh. Mladá slečna otěhotnění snáze, ale není připravená duševně stát se matkou. Nemluvně o finančních jistotách. Na druhou stranu dlouhé vyčkávání může ve finále sabotovat snahu o početí. Velkou roli v plánovém mateřství hraje nejen skvělý zdravotní stav, ale i správné načasování.

Čím podpořit početí

  • Prvním krokem je bezesporu psychická pohoda a zdravý životní styl
  • Rozhodující je i četnost sexuálního styku. Chcete-li zvýšit šanci na početí, doporučuje se sex s partnerem minimálně co druhý den
  • Zaměřte se na svůj menstruační cyklus a určete tak ovulaci. Je několik metod, jak určit ovulaci, které nejsou složité
  • Nebuďte posedlá těhotenstvím, protože se vás zmocní nervozita, sklíčenost a napětí. Tím snižujete šanci na otěhotnění. Najděte si zdraví prospěšné koníčky a starosti hoďte za hlavu
  • Neflámujte, neponocujte, nepracujte přesčas, nekuřte a nepijte alkohol. Rovněž nadmíra kofeinu snižuje vaše šance na početí.
  • Zaměřte se nejen na zdravou stravu, ale i potravinové doplňky, které těhotenství podpoří. Jedná se hlavně o zinek a vitamín B6. Pozitivně ovlivňují hormonální funkci. K dalším důležitým doplňkům patří vitamín D, jód a kyselina listová
  • Omezte příjem sacharidů a naopak zvyšte příjem bílkovin. Vědecké studie prokázaly, že ženy mající problémy s početím, měly většinou menší množství bílkovin. Konzumujte semínka, ořechy a vejce.
  • Pamatujte na to, že i dobrá fyzická a psychická kondice partnera je rozhodující, pro zplození a donošení zdravého plodu

Autor

Mezi můj největší koníček, který mi zabírá většinu času, patří psaní článků. Ale protože je potřeba i trochu žít mimo domov věnuji se 4x týdně sportovním aktivitám. O víkendu ráda odpočívám u kreativního tvoření a vymýšlím ruční dekorace.

Komentáře k článku