Na co si dát pozor při běhání na podzim?

0

Přicházející podzim přináší ještě docela teplé počasí, ale přináší už ostřejší rána a večery. Zde je několik typů k zamyšlení se nad běháním v tomto chladnějším počasí. Co byste měli dodržet, aby vás podzimní běhání „neodrovnalo“?

behani

Tři tréninkové tipy

  1. Běžte mimo vyšlapané stezky. Podzim je skvělý čas, pro prozkoumání parků a stezek ve vašem okolí. Měnící se cyklus ročních období s sebou přináší nové pachy a zkušenosti. Naplánujte si nové víkendové trasy.
  2. Pokud jste běžec, jistě víte všechno o radostech a zdravotních výhodách, které pravidelné běhání přináší. Pomáhá vám vybudovat vytrvalost a sílu. A když už jste tyto přes jaro a léto nasbírali, zkuste je využít při běhu ve volné přírodě – například v lese, kde jako bonus můžete narazit na jedlé houby a posbírat si je na lehkou večeři. Existují dokonce organizace, které se tímto „cross country“ během zabývají – můžete je požádat o radu, kudy běžet jako začátečník nebo se přímo připojit k nim do klubu.
  3. S nástupem podzimního počasí máte tři možnosti. Za prvé budete běhat pouze tehdy, kdy bude teplé počasí (což s postupujícím podzimem může znamenat nikdy). Za druhé si můžete koupit trenažér nebo navštěvovat fitness centra. A nebo, za třetí vezmete za své skandinávské pořekadlo: „Není špatné počasí, jen špatné oblečení.“ Takže investujete do dobrého oblečení, které je ale levnější než trenažér nebo návštěvy posilovny.

Tři tipy týkající se oblečení

  1. Zkontrolujte si svou podzimní/zimní garderobu. Je vaše oblečení dostatečně teplé a není už obnošené? Nebudete potřebovat nové? Dívejte se také po vhodném oblečení, které můžete vrstvit. Radši více tenkých vrstev než jedna tlustá.
  2. Nezapomeňte na doplňky! První, co ucítíte, když vyjdete do podzimního rána, je chlad. Noste proto na své běhání rukavice a čepici, které vám mohou pomoci tyto prvotní příznaky odstranit.
  3. U oblečení se také zaměřte na to, abyste si vybrali barvy, které půjdou vidět. Je dobré být vidět, v lese i na běžecké trase. Znamená to pro vás bezpečí, pro případné řidiče, kteří kolem vás projedou, nebo v případě, že se vám něco stane. Reflexní prvky jsou dobrým řešením.

Autor

Komentáře k článku