Její svět

Zázvor: Proč by měl být součástí našich jídelníčků?

Zázvor je bylinný doplněk prakticky každé kuchyně. Kořen zázvoru je jednou ze základních surovin v indických kuchyních, kde se používá jako koření a dochucovadlo. V mnoha kulturách je tradičním lékem již po tisíce let. Naši kulturu nevyjímaje. Ale nemusíte jej konzumovat zásadně jenom, když jste nemocné. Má totiž mnoho zdraví prospěšných účinků.

Zázvor

Zázvor má některé zvláštní chemické látky, které mohou pomoci při léčbě žaludečních potíží a žaludečních vředů a také pomáhají při regulaci hmotnosti. Kořeny zázvoru jsou skvělým zdrojem protizánětlivých látek, pravidelné užívání zázvoru může pomoci při zvládání závažných zdravotních potíží, jako je dyspepsie, migréna, ranní nevolnost, zvracení, osteoartritida, infekce dýchacích cest, revmatoidní artritida a další.

Pomáhá při zvládání závratí

Zázvor je skvělá bylina pro léčbu nevolnosti způsobené závratí. Zázvorový čaj funguje v boji proti příznakům závratě zázračněji než jakékoli volně prodejné léky. Odborníci doporučují pacientům trpícím závratí pít dvakrát denně zázvorový čaj s trochou medu a sledovat, co to s jejich závratí udělá.

Zvládání žaludečních potíží

Zázvor je velmi účinný při léčbě nevolnosti a zvracení – dvou příznaků žaludeční nevolnosti. Dokonce se používá k léčbě ranní nevolnosti, bolesti svalů a menstruačních bolestí.

Snižuje plynatost a zlepšuje trávení

Zázvor může pomoci při zvýšení pohybu trávicím traktem, což pomáhá při zmírnění nebo prevenci zácpy. Má také příznivé účinky na enzym pankreatickou lipázu, který napomáhá trávení v tenkém střevě, proto je konzumace zázvoru skvělá pro trávení.

Zázvor by tak neměl ve vaší kuchyni chybět – a nemusíte si jej přidávat jenom do čaje!

Zdroj foto: www.freepik.com

Exit mobile version