Její svět

Tipy na skvělá jídla z listového těsta

Listové těsto patří mezi oblíbené ingredience zejména pro výrobu různých sladkých moučníků. Upéct si z něj však můžete i slané dobroty. Jeho domácí příprava je sice poněkud složitá, ovšem výhodou je, že listové těsto můžete mít vždy po ruce, najdete ho totiž v každém obchodě. Příprava jídel z listového těsta tedy může být opravdu snadná a rychlá.

Koláč s ovocem

Budete potřebovat:

Postup přípravy:

  1. Z listového těsta udělejte slabý plát. Vložte ho do koláčové formy nebo na plech.
  2. Smíchejte tvaroh, smetanu, cukr a vejce a vzniklou směs rozprostřete na těsto.
  3. Navrch rozložte zvolené ovoce, lehce ho vmáčkněte do tvarohu.
  4. Pečte na 170 °C zhruba 35 minut.

Řepový závin

Budete potřebovat:

Postup přípravy:

  1. Cibuli opečte na oleji doměkka, poté přidejte nastrouhanou řepu a na malém ohni nechte změknout.
  2. Poté směs odstave, osolte a opepřete. Po zchladnutí přidejte sýr nadrobený na větší kousky a nechte zcela vychladnout.
  3. Náplň rozprostřete na plát těsta a zabalte do závinu. Udělejte do těsta pár příčných hlubších řezů. Na závěr ještě potřete vajíčkem.
  4. Pečte na 180 °C po dobu 20 minut.

Sýrové tyčinky

Budete potřebovat:

Postup přípravy:

  1. Těsto rozválejte na tenký obdélník. Potřete ho hořčicí, přidejte nastrouhaný sýr a nahrubo mletý pepř.
  2. Z kratší strany nakrájejte na proužky, na každý pak položte úzký plátek slaniny.
  3. Takto připravené těsto stočte do spirály a položte na plech.
  4. Před pečením dejte odpočinout do ledničky alespoň na 15 minut.
  5. Po vyjmutí potřete vajíčkem, pečte na 200 °C zhruba 25 minut.

Listové těsto je velmi vděčné, připravit z něj totiž můžete spoustu slaných i sladkých kombinací. Jestliže tedy potřebujete připravit rychlé občerstvení, tyto recepty se k tomu skvěle hodí.

Zdroj foto: www.pixabay.com

Exit mobile version