Její svět

Tipy, jak snadno a rychle vyčistit připálený hrnec či pánev

Při vaření stačí jen malá chvilka na to, aby se jídlo připálilo na plochu hrnce či pánve. Jenže odstranit tyto zbytky pak zabere spoustu času. Proto se hodí znát tipy, díky kterým zvládnete nádobí během chvíle dokonale umýt, takže se nebudete muset trápit připáleninami.

Vyzkoušejte sůl

Sůl je v kuchyni nezbytnou surovinou, ovšem praktické využití může mít také při úklidu. Oceníte je právě také při umývání připáleného nádobí.

Potřebovat budete poměrně velké množství, rozhodně se solí nešetřete. Hrnec s tímto roztokem nechte alespoň den odstát, aby se rozmočily i ty nejodolnější připáleniny. Poté vodu ještě přiveďte k varu. Všechny zbytky jídla by pak měly jít snadno odstranit.

Jedlá soda

Podobně jako sůl funguje také jedlá soda. Ta je s oblibou využívána při praní prádla i dalším úklidu. Pomůže vám i v kuchyni. Do hrnce nalijte vodu, hladina by měla být zhruba jeden centimetr nad dnem hrnce či pánve. Vsypte jedlou sodu a vodu přiveďte k varu. Nechte chvilku povařit, během chvíle byste měla vidět, že se připáleniny odlupují. Případně však můžete nechat roztok působit přes noc. Díky tomu získáte snadno zpět dokonale čisté nádobí.

Připálené mléko

Snad největším strašákem pro hrnce je připálené mléko. To se odstraňuje velmi obtížně. Pomoci vám s tím může běžná surovina, kterou máte doma. Vezměte si na pomoc kuchyňský olej. Menší množství naneste na hadřík či houbičku a poté otírejte usazeniny z nádobí. Pro lepší účinek nechte olej zhruba deset minut působit. Následně pak připálené mléko snadno umyjete, aniž byste hrnec musela pracně drhnout.

Ať už jste zkušený kuchař či začátečník, jídlo se připálí během chvíle nepozornosti. Díky těmto tipům už vás však špinavé hrnce nemusí děsit. Běžné suroviny si totiž s usazeninami poradí.

Zdroj foto: www.pixabay.com

Exit mobile version