Její svět

Recept na skvělé lívance

Lívanec je kynutý druh moučníku, podobný palačince. Je populární nejen v českých zemích, jsou známé i lívance americké nebo i z jiných zemí. Lívance se připravují z mouky, mléka, vajec, cukru, droždí nebo prášku do pečiva, případně i z jiných přísad. Existují také lívance připravované na slaný způsob. Má podobu tenké placky a smaží se většinou na oleji nebo na másle. Hotové lívance se potírají rozpuštěným máslem a posypou se práškovým cukrem se skořicí. Mohou se také namazat marmeládou, zdobit šlehačkou, výborné jsou s jahodovou nebo borůvkovou merendou. Lívance jdou ozvláštnit také přidáním na drobno nakrájenými jablky do těsta. Jejich příprava je jednoduchá a poměrně rychlá.

lívance

Pro přípravu základního těsta budeme potřebovat

300 g hladké mouky, 2 vejce, 30 g cukru (moučkový nebo krupici), 500 ml mléka, špetka soli, rozpuštěné máslo (podle potřeby), cukr se skořicí nebo s kakaem na posypání

Příprava těsta

Ohřejeme si mléko, aby nebylo moc horké, spíše vlažné, rozdrobíme do něj droždí, zasypeme lžičkou cukru a lžičkou mouky a necháme na teplém místě chvilku působit. Mezi tím nasypeme do mísy mouku, přidáme špetku soli a promícháme. V mouce vytvoříme dolík, do něj dáme cukr, klepneme vajíčka a přilijeme směs vykynutého droždí s mlékem a vymícháme hladké těsto bez žmolků. Těsto by mělo být hustější, než na palačinky. Hotové dáme na teplé místo kynout. Po vykynutí by mělo mít dvojnásobný objem.

Smažení lívanců

Připravíme si pánev nebo lívanečník, nalijeme na dno trochu oleje a necháme rozpálit. Naběračkou lijeme těsto na pánev a vytváříme placičky. Po opečení z jedné strany, lívance otočíme a dopečeme do růžova i z druhé strany. Hotové lívance potřeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem a  můžeme podávat.

Exit mobile version