Její svět

Punčové řezy na plech

Už jako dítě si pamatuji, že mě tyto zákusky velmi lákaly nejen tím, jak líbezně vypadají, ale i jejich chuť a aroma. Stála jsem s přimáčknutým nosem na skle výlohy a pokoušela si představit jejich chuť a sliny se mi jen sbíhaly. To mi zůstalo dodnes a punčové řezy patří k mým nejoblíbenějším zákuskům.

Pokud jste i vy na tom podobně, nechte se inspirovat dnešním receptem. Nebudete muset stát mlsně u cukrárny. Stačí, když zamíříte do lednice či špižírny a kdykoliv se vám zachce, dáte si porci tohoto sladkého pokušení. Příprava není sice tak lehká, jako u hrníčkových receptů, kde se smíchá vše dohromady a vlije na plech, ale zato se vám ta práce stonásobně odmění lahodnou chutí a dobrotou, která se rozplývá na jazýčku.

Ingredience na recept

První plát

Druhý plát

Marmeláda a vývar na zvlhčení těst

Rybízová marmeláda a cukrový vývar: 1 hrnek vody povařit krátce s 350g cukru, následně přidat 5g kyseliny citronové a to nejlepší nakonec – rumové aroma.

Finální poleva zákusku

Moučkový cukr, špetka solamylu, citronová šťáva a trocha teplé vody

Postup přípravy

Vajíčka si ušleháme do husté pěny, lehce přimícháme mouku v obou případech těst. Jen u druhého přidáme červené barvivo. Vložíme na dva plechy a upečeme při cca 180°C maximálně 5 minut. Těsto je potřeba hlídat, protože každá trouba peče rozdílně. Těsto se nesmí vysušit, proto můžete dolů vložit plech nebo hrnec s vodou. Obě těsta překrojíme na polovinu – budeme mít tedy 4 dílky. První světlý plát potřeme marmeládou a přiložíme plát růžový. Je-li marmeláda moc hutná, rozředíme jí vodou. Takto klademe na střídačku světlý a růžový plát těsta a vždy potřeme marmeládou.

Na světlý plát přijde pouze marmeláda, na růžový dáme nejdříve cukrový vývar, který vléváme jemně pomocí lžičky, teprve pak marmeláda. Poslední plát mírně zatížíme a necháme přibližně 3 hodiny celý moučník provlhnout. Poté potřeme finální polevou, jakmile poleva zaschne, krájíme na řezy. Přejeme dobrou chuť a skutečný gurmánský zážitek.

Exit mobile version