Její svět

Jak připravit batáty

Manžel se právě vrátil z nákupu a místo obyčejných brambor sáhl o přihrádku vedle a přinesl Vám domů batáty? Nevíte co si najednou počít s touto exotickou zeleninou a je Vám líto ji vyhodit? Nezoufejte, bátaty se dají připravit na spousty různých způsobů. Můžete je vařit, smažit, udělat z nich kaši nebo vytvořit batátový salát, který je typický pro Jižní Ameriku. Pár možných návodů jak si s touto zeleninou rychle poradit Vám představím.

batáty

Je to tak jednoduché

Omyté batáty nakrájíme na plátky. Vložíme je na plechu do trouby, kterou si předehřejeme na 180°C. Batáty, stejně jako brambory, lehce osolíme. Po dvou minutách plech vyjmeme a batáty potřeme máslem. Po dalších deseti minutách zvýšíme teplotu na 250°C a batáty ještě následujících 5-10 minut grilujeme. Rychle a bez námahy máme křupavé batátové lupínky.

Trošku větší experiment

Pokud Vám první recept přijde až moc jednoduchý nebo máte této zeleniny moc, nabízím ještě druhou, náročnější a zajímavější možnost. Batáty si oloupeme a nakrájíme na kolečka. Uděláme si marinádu z rumu a citrónové kůry a na půl hodiny kolečka do marinády vložíme. Kolečka obalíme ve vajíčku a osmažíme na pánvičce. Podle chuti můžeme dodat různé koření, vzhledem k tomu, že batáty patří mezi sladkou zeleninu, je možno po osmažení posypat cukrem.

Nebojte se experimentovat.

Dobrou chuť.

Exit mobile version