Její svět

Hruškový pečený čaj

Pečený čaj může být buď z jednoho, nebo i více druhů ovoce, které se nakrájí na kousky a pečou v troubě. S klasickým čajem nemá tento nic společného. Pečené čaje neobsahují kofein a mohou být v celé řadě různých ovocných kombinací. Dokonce takové ovoce, které bylo v minulosti zcela nedostupné. Takto můžete vytvářet úplně nové chutě, které si zaručeně oblíbíte. Pečený čaj se dá pít, jak horký tak v létě ledový a dokonce se z něj připravují i alkoholické drinky. Přidáním slivovice, griotky, hruškovice.  Jde pak prakticky o něco podobného, jako je například „čaj s rumem“. Ostatně i ten se dá do pečeného čaje přidat. Alkohol se přidává těsně před podáváním, ale někdo dává griotku už do samotného receptu. Záleží, zda jej budou konzumovat pouze dospělí nebo i děti.

Ingredience na pečený čaj

Postup přípravy

Zázvor si nastrouháme na hrubo a hrušky očistíme a nakrájíme na kostičky. Pokud máme limetky či citróny bez chemického postřiku nakrájíme je celé. V jiném případě zbavíme kůry. Přimícháme cukr a med – pokud nejsou hrušky příliš sladké, dáme medu až půl velké sklenice. Všechny ingredience společně promícháme a pečeme necelou hodinku na 180 stupňů. Během pečení promícháme alespoň 3x celý obsah, aby se nepřichytil.

Ještě horkou směs plníme do předem připravených skleniček a pořádně zavíčkujeme. Otočíme je dnem vzhůru, jak jste zvyklí u každého jiného zavařování. Postup je praktický totožný, jako u marmelád či přesnídávek. Zavařeniny skladujeme na chladném místě.

Do skleničky či hrníčku dáváme vždy dvě lžičky pečeného čaje a zalijeme vodou. Pokud se vám zdá, že čaj mohl být sladší, máte možnost si ho ochutit dle libosti. V zimě zahřeje a v létě osvěží.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Exit mobile version