Její svět

5 zdravých potravin z podzimní sklizně

Nikdo již dnes nepochybuje o tom, že konzumace zeleniny a ovoce prospívá zdraví. Záleží však na obsahu minerálů, vitamínů a dalších užitečných látek, které se mohou druh od druhu lišit.

Je totiž rozdíl, zda jde ovoce či zeleninu pěstovanou uměle nebo o plodiny, které dostaly potřebnou výživu, vláhu a dostatek denního světla/slunce. Dalo by se tedy říci, že cesta, kterou zelenina a ovoce urazí od pěstitele na náš stůl, by měla být nejkratší. Rajčata a okurky, které si v zimě koupíme v supermarketu, musí urazit tisíce mil. Navíc dozrává ještě cestou. Tímto ztrácí množství cenných látek. Sezonní ovoce a zelenina má tak proti těmto značné výhody. Kterých 5 potravin z podzimní sklizně by nemělo na vašem stole chybět?

Zdravotní výhody potravin z podzimní sklizně

Samozřejmě podzimní sklizeň je mnohem bohatší. Přidat bychom mohli ještě cibuli, brambory, topinambury, mrkev, celer, petržel, hlávkový salát, ředkvičky, mangold, květák, kedlubnu, ořechy, brokolici, zelené fazolky, růžičkovou kapustu, lilek a další. Seznam plodin je velmi dlouhý a všechny jsou zdravé. Nicméně vydalo by to na knihu, nikoliv stručný článek. Proto jsme vybrali 5 potravin, které považujeme za velmi zdravé.

Exit mobile version