Zdravý těstovinový salát se zeleninou a kuřecím masem, který si zamilujete

1

Proč jsou těstovinové saláty tolik oblíbené? Nabízejí poměrně rychle připravené jídlo, které je navíc i zdraví prospěšné. Na přípravu se totiž velmi často používá zelenina a dietní kuřecí maso, jež jsou základem střídmého jídelníčku. Salát tak obsahuje vše, co by ve výživě nemělo chybět – vlákninu, tuky, sacharidy i bílkoviny. Pojďme se podívat na jednoduchý recept.

V čem tkví zdravotní přínos těstovinového salátu?

Základem těstovinového salátu jsou těstoviny. Ideální jsou ty celozrnné, jež jsou zdrojem i cenné vlákniny, která je zdravá pro střeva. Kromě toho obsahují sacharidy, které jsou zásobárnou energie. Kuřecí maso jako živočišná bílkovina, důležitá pro tvorbu a obnovu tkání, je lehce stravitelné a bohaté na hořčík, vápník, železo a vitamíny B6, niacin a kyselinu pantotenovou. V červené i zelené paprice najdeme vitamíny A, C a K.

Vše pak doplňuje olivový olej, jenž působí jako antioxidant a zároveň podporuje trávení a pomáhá snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. U bílého jogurt je třeba si pohlídat, aby byl vyrobený jen z mléka a jogurtových kultur bez přídavku škrobu a sušeného mléka. Nejvhodnější je obsah tuku mezi 2 a 3 procenty.

Suroviny k přípravě

  • půl balíčku celozrnných těstovin,
  • 1 červená paprika,
  • 1 zelená paprika,
  • půl salátové okurky,
  • sůl a pepř,
  • trochu olivového oleje,
  • 1 kuřecí prso,
  • 1 bílý jogurt.

Postup přípravy

  1. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a na oleji osmahneme. Dobře podusíme, aby bylo maso měkké.
  2. Těstoviny uvaříme podle návodu a přecedíme.
  3. Zeleninu opláchneme, nakrájíme na kostičky a dáme do salátové mísy.
  4. Do mísy přidáme podušené kuřecí maso a také uvařené těstoviny.
  5. Podle chuti směs osolíme a opepříme.
  6. Doplníme bílým jogurtem a pořádně vše promícháme.

Těstovinový salát se zeleninou a kuřecím masem můžeme podávat jako lehký oběd nebo večeři. Výhodou je, že ho lze jíst i studený.

Zdroj foto: www.pixabay.com

Autor

1 komentář

Komentáře k článku