Recept na vynikající koláč z červené řepy. Opravdu si pochutnáte

0

Červená řepa je cenným zdrojem celé řady důležitých látek, které pozitivně ovlivňují náš organismus. Obsahuje mnoho minerálů a vitaminů, navíc má skvělou schopnost léčit. Jestliže tedy hledáte zdravou sladkost, kterou můžete mlsat bez starostí, koláč z červené řepy je skvělou možností.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 3 vejce,
  • 50 gramů drcených kakaových bobů,
  • 2 hrnky nastrouhané řepy,
  • půl hrnku špaldové mouky,
  • 2/3 hrnku oleje + na vymazání formy,
  • půl hrnku medu (případně javorového sirupu),
  • 3-5 polévkových lžic holandského kakaa,
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva,
  • čajovou lžička mleté skořice,
  • čajovou lžička rumového extraktu,
  • špetku soli.

Postup přípravy:

  1. Nejprve dejte troubu nahřívat na 200 °C. Uvařenou řepu nastrouhejte najemno či rozmixujte.
  2. V míse smíchejte všechny sypké suroviny.
  3. Přidejte vejce, olej, med a řepu. Důkladně promíchejte, aby se suroviny spojily.
  4. Vymažte dortovou formu a připravené těsto do ní vlijte.
  5. Vložte do trouby a pečte zhruba 30 minut. Průběžně zkoušejte špejlí. Poté, co těsto přestane lepit, můžete koláč vytáhnout.
  6. Čím vyšší vrstvu těsta dáte do formy, tím vláčnější výsledek získáte.

Tipy pro lepší výsledek

Na závěr můžete koláč ještě přelít čokoládou, aby získal lepší chuť. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, a to bez přidání tuku (másla) a vody, díky tomu bude mít správnou konzistenci.

Dejte si pozor při práci s červenou řepou, dokáže totiž opravdu silně obarvit kůži. Jestliže tedy víte, že se někam později chystáte, pracujte raději v rukavicích. Červené barvy byste se totiž pak těžko zbavovali.

Pro usnadnění práce nemusíte celou formu vymazávat, můžete ji vyložit pečicím papírem. Pozor však na boky formy, ty byste měli vymazat.

Koláč z červené řepy je skvělou inovací do každé kuchyně. Chuť řepy není tak výrazná, takže se vůbec nemusíte bát, výsledkem je navíc zdravý a chutný moučník.

Zdroj foto: pixabay.com

Share.

About Author

Leave A Reply