Recept na tvarohové buchty

0

Tvarohové buchty přezdívané také Honzovy buchty patří k oblíbeným dobrotám, kterými potěšíme nejen své chuťové pohárky, ale i mlsné jazýčky návštěvy. Pekly je už naše prababičky, babičky, maminky a teď je s láskou pečeme také my svým dětem a blízkým. V podstatě je lze udělat buď z kvásku anebo droždí. My vám přinášíme verzi Honzových buchet z droždí.

Potřebovat budete na těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 20 g droždí
  • 200 ml mléka (může být rostlinné)
  • 100 ml oleje (může být máslo ghí)
  • Špetka soli
  • Špetka kurkumy (pro krásnou barvu)

Náplň

  • 250 g jemného tvarohu
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • Podle potřeby cukr, med nebo javorový sirup apod.

Na potření buchet po upečení

  • Máslo 1,5 polévkové lžíce
  • Rum 1 polévková lžíce
  • Půl polévkové lžíce cukru

Na posypání buchet

  • Vanilkový moučkový cukr

Jak na to

  • Ze všeho nejdříve je potřeba zadělat kvásek z droždí. Droždí rozdrtíme a přidáme 1 čajovou lžičku cukru, trošku mouky a cca půl deci mléka. Tuto směs necháme nakynout.
  • Do větší nádoby dáme zbytek ingrediencí na těsto – mouku, olej, sůl, cukr a přidáme nakynutý kvásek a zbytek mléka. Zpracujeme těsto, které necháme přikryté utěrkou kynout 40 minut.
  • Zatím si připravíme náplň z tvarohu. Je to velmi snadné, stačí jen smíchat veškeré ingredience. Někdy do tvarohu přidávám trošku prášku vanilkového pudinku namísto žloutku a trošinku rumu, pro lepší aroma.
  • Těsto přendáme na pomoučněnou desku a tvoříme z něj kolečka nebo čtverečky. Osobně to dělám tak, že těsto rozválím a skleničkou vykrajuji kolečka. Do každého kolečka dám malou lžičkou náplň a zabalím.
  • Plech si vysteleme pečicím papírem a omastíme. Vkládáme buchty jednu vedle druhé a ješte je potřeme olejem nebo máslem a necháme na plechu 15 minut kynout. Zatímco buchty kynou, zapneme si troubu.
  • Buchty vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na cca 200 stupňů 30 až 40 minut – je potřeba je hlídat a kontrolovat vizuálně.
  • Po vytažení z trouby je potřeme roztopeným máslem s cukrem a rumem (nemusí být) a jakmile se omastek vsákne, posypeme moučkovým vanilkovým cukrem.
Share.

About Author

Mezi můj největší koníček, který mi zabírá většinu času, patří psaní článků. Ale protože je potřeba i trochu žít mimo domov věnuji se 4x týdně sportovním aktivitám. O víkendu ráda odpočívám u kreativního tvoření a vymýšlím ruční dekorace.

Leave A Reply