Recept na třenou bábovku

0

Bábovka je vděčný zákusek/moučník, který je možno připravit na mnoho způsobů. Bábovka byla, je a bude zajímavým zpestřením víkendových snídaní či poobědových nedělních káviček.

Výhodou je, že se dá opravdu připravit každému na míru podle toho, co má rád. Ať už je to čokoláda, mák, ovoce, kakao, oříšky, semínky. Přinášíme vám recept na třenou bábovku, kterou nikdy nepohrdne žádný člen rodiny ani návštěva.

Potřebné ingredience

  • 3 vajíčka
  • 2 dl mléka (i rostlinné)
  • 125 g másla (může být Hera)
  • 140 g cukru moučka
  • 2 vanilkové cukry (výtečný je domácí vanilkový cukr – uvedu na konci receptu)
  • 300 g polohrubé mouky
  • ½ prášku do pečiva nebo jedlá soda
  • Šťáva z jednoho citronu
  • Kakao (libovolná ingredience)
  • Tuk a krupička na vymazání formy

Postup přípravy

  • Změklé máslo (já používám ghee) utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny, jemně vmícháme žloutky, šťávu z jednoho citronu a přiléváme vlažné mléko (používám rostlinné) a přisypáváme postupně mouku a jedlou sodu či prášek do pečiva.
  • V misce si vyšleháme z bílků sníh a opatrně jej zapracujeme do těsta. Nyní si můžeme těsto rozdělit na dvě půlky a do jedné přimíchat kakao.
  • Střídavě naléváme těsto do vymazané a vysypané formy, světlé, tmavé, světlé, tmavé – vznikne mramorování.
  • Formu s těstem vložíme do trouby a pečeme na 180 stupňů necelou hodinku.

Tip na domácí vanilkový cukr

Domácí vanilkový cukr mi přijde víc intenzivní a zkrátka víc vanilkový. Dělám jej tak, že dám do kvalitního mixéru (používám Nutribullet) cukr krupici nebo krystal, vložím celý vanilkový lusk a důkladně rozmixuji. Intenzity lze dosáhnout množstvím cukru na vanilkový lusk. Já používám 250 gramů cukru a 1 lusk. Takto máte vanilkový cukr ihned k dispozici. Popráším s ním vždy v závěru jak bábovku, tak i Honzovy buchty apod.

Jinak se dá vanilkový cukr udělat i tak, že vanilkové lusky rozříznete a vložíte do dózy s cukrem a necháte uležet. Použít můžete i třtinový či nerafinovaný cukr. A pokud nechcete cukrovat moučníky vůbec – rozmixujte si na prášek kokos, kde rovněž můžete použít vanilkový lusk. Nesmíte však mixovat dlouho, kokos se pak k sobě lepí a pouští tuk. Přeci jen ten úžasný bílý poprašek má své kouzlo.

Autor

Mezi můj největší koníček, který mi zabírá většinu času, patří psaní článků. Ale protože je potřeba i trochu žít mimo domov věnuji se 4x týdně sportovním aktivitám. O víkendu ráda odpočívám u kreativního tvoření a vymýšlím ruční dekorace.

Komentáře k článku