Recept na holandský řízek

0

Holandský řízek má s tím klasickým nám známým řízkem jen pramálo společného. Základem tohoto pokrmu je mleté maso a sýr, dále také klasický trojobal. Jedná se o velmi šťavnatý řízek, u kterého je vysoký obsah tuku ku prospěchu.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 600 gramů mletého masa (mix vepřového a hovězího)
  • 120 gramů tučného sýru – gouda či eidam (45 %)
  • 2 vajíčka
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka
  • olej na smažení
  • brambory jako příloha
  • na trojobal: hladká mouka, vejce, strouhanka

Postup přípravy:

  1. Nastrouhejte si sýr, důkladně ho promíchejte s vychlazeným mletým masem.
  2. Dle chuti osolte a opepřete. Následně přidejte ještě vejce a nasekanou petrželku.
  3. Směs pořádně propracujte, aby se suroviny spojily. Poté tvořte karbanátky, ty postupně obalte v trojobalu.
  4. Dejte si předehřát troubu na 160 °C.
  5. Připravené řízky smažte na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
  6. Následně je z pánve přesuňte na plech a dejte na zhruba 10 minut dojít do vyhřáté trouby.
  7. Nenechávejte řízky v troubě příliš dlouho, aby nedošlo k jejich vysušení.
  8. Po vyndání servírujte na talíř, jako příloha se skvěle hodí vařené brambory.

Tipy pro lepší výsledek

Jestliže chcete ještě zjemnit chuť masa, pak do něj den předem přidejte jeden hrnek mléka a nechte přes noc odpočinout v lednici. Následující den pokračujte v normálním postupu. Pro snadnější tvarování řízků se hodí mít na tento proces navlhčené ruce, díky tomu se vám směs nebude tak lepit. Pokud se bojíte toho, že by při smažení mohl vytéct sýr nebo by řízky ztratily tvar, můžete proces obalování opakovat. Nejdříve tedy obalte jednou, následně opět ponořte řízek do vajíčka a obalte ve strouhance. Poslední tip na závěr – při podávání můžete pokrm omastit rozpuštěným máslem, díky tomu získá ještě o něco lepší chuť.

Holandský řízek je rychlý jednoduchý oběd, jehož chuť je opravdu typická. Podávat ho můžete také s bramborovou kaší a doplnit ho okurkovým salátem.

Zdroj foto: pixabay.com

Share.

About Author

Leave A Reply