Recept na domácí kečup

0

Kečup je oblíbeným dochucovadlem a významnou součástí snad každé kuchyně. Ty ze supermarketu však často nejsou moc kvalitní, vyzkoušejte proto uvařit vlastní domácí kečup, jehož chuť vás jistě mile překvapí.

Proč vařit domácí kečup?

Jestliže chcete sehnat kvalitní kečup, pak to ve vaší peněžence jistě bude znát. Dostupnější druhy kečupu se však rozhodně nevyplatí kupovat, jejich chuť je nepříjemná. A navíc často obsahují mnoho nežádoucích přidaných látek. Díky výrobě domácího kečupu si můžete sami regulovat, kolik cukru v něm bude, dokonce lze zvolit také alternativu jako je umělé sladidlo nebo také stévie. Zároveň se při domácí výrobě vyhnete umělým konzervantům a chemické chuti.

Suroviny pro výrobu

Budete potřebovat:

  • 2 kilogramy rajčat
  • 25 dkg neloupaných jablek
  • 25 dkg cibule
  • lžíci soli
  • 125 ml octa
  • lžíci sladké papriky
  • dle chuti pálivou papriku či feferonku
  • koření (hřebíček, nové koření, celý pepř)
  • 150 gramů cukru

Jak na to?

Kouzlem domácího kečupu je jednoduchost jeho výroby. Díky tomu tak máte během chvíle připravený lahodný kečup.

Postup přípravy:

  1. Rajčata, jablka a cibuli nakrájejte na kolečka a dejte vařit společně s octem, solí, paprikou, pěti hřebíčky, pěti kuličkami nového koření a stejným počtem celého pepře. Nechte směs probublávat zhruba 1,5 hodiny.
  2. Následně přidejte cukr, zhruba 15 minut nechte bez pokličky povařit, aby kečup zhoustl.
  3. Po uvaření vše důkladně rozmixujte, přeceďte a nalijte do připravených sklenic.
  4. Pro delší trvanlivost lze kečup sterilizovat.

Pro výrobu kečupu jsou nejlepší samozřejmě čerstvá chutná rajčata, která poskytnou celému výsledku výborný výsledek. Ovšem využít se dají i plody, které jsou k dostání hlavně v zimě, které často nejsou moc chutné, ovšem díky dochucení z nich získáte alespoň skvělý kečup.

Zdroj foto: pixabay.com

Share.

About Author

Leave A Reply