Polévky, díky kterým zhubnete

0

Polévka je grunt, říkávala moje maminka, když jsem jí s nechutí do sebe cpala. Jak čas běžel, naučila jsem se jíst polévky a experimentovat s recepty. Dokonce mi chvíli trvalo, než jsem v Anglii přišla na chuť krémovým polévkám, ale musím říci, že na ně nyní nedám dopustit. Jsou zdravé, plné vitamínů, energie, zahřejí i zasytí. Dnes se s vámi podělím o polévky, které vám dokonce pomohou uhlídat svou tělesnou váhu. Připravují se rychle, chutnají a hlavně – nikdy se vám nepřejí, protože existuje nespočet možností, jak je připravit.

Proč vám tyto polévky pomohou hubnout, vám hned vysvětlím. Výzkumy ukázaly, že polévky z rozmixovaných ingrediencí zvýší potřebné vylučování trávicích šťáv a mozek zachytí signál o zasycení daleko lépe, než je tomu u pevné stravy, kterou navíc mnohdy zapíjíme. Mimo to si zajistíte dostatek tekutin, vlákniny, vitamínů, minerálů. Jedná se o jídlo, které uplatníte během celého roku. Navíc si polévku můžete dát k snídani, obědu či večeři. Přidáním kalcia do každé polévky omezíte vstřebávání tuků, což je výtečné zvlášť u redukce hmotnosti.

Pórková polévka

Potřebovat budeme 700ml zeleninového vývaru, 100g pórku, sůl, pepř a lžičku másla. Pórek nakrájíme na kolečka a 10 koleček si položíme stranou. Zbylý pórek osmažíme na másle, osolíme a zalijeme vývarem. Vaříme jen do změknutí pórku a následně rozmixujeme. Krémovou konzistenci vlijeme do mističky a ozdobíme kolečky pórku.

Dýňová polévka

Opět použijeme 700ml zeleninového vývaru, 100g dýně, sůl, pepř, lžičku másla, trošku muškátového oříšku, petrželovou nať. Dýni nakrájenou na kostičky osmažíme na másle, osolíme, opepříme, vlijeme vývar, přidáme muškátový oříšek a vaříme do měkka. Poté rozmixujeme do krému. Na talíři pak ozdobíme nasekanou petrželovou natí.

Celerová polévka

Očištěný a nakrájený celer povaříme v 700ml zeleninového vývaru, přidáme 100g hlívy ústřičné či jiné houby, sůl, pepř, muškátový oříšek. Vaříme do změknutí – rozmixujeme, na talíři zdobíme řapíkatým celerem nebo petrželovou natí.

Špenátová polévka

Mladé lístky špenátu omyjeme a necháme okapat. Vložíme do mixéru, kde přilijeme mléko a rozmixujeme. Ochutíme sušeným česnekem, osolíme, opeříme a nalijeme do misky. Přidáme oříšek másla a ohřejeme na požadovanou teplotu v mikrovlnné troubě.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Autor

Mezi můj největší koníček, který mi zabírá většinu času, patří psaní článků. Ale protože je potřeba i trochu žít mimo domov věnuji se 4x týdně sportovním aktivitám. O víkendu ráda odpočívám u kreativního tvoření a vymýšlím ruční dekorace.

Komentáře k článku