Pochutnejte si na paelle

0

Řeknete-li před Španělem, že paella je rizoto s největší pravděpodobností v něm probudíte jeho temperamentní krev. Pravá paella se rizotu, které známe v naší běžné podobě, sice přibližuje, ale každý, kdo jednou ve Španělsku paellu ochutná, pozná rozdíl. Typická paella se výrazně odlišuje použitými surovinami. Paella je ukázkou toho, že španělská kuchyně je velmi zdravá a používá ty nejvybranější a nejčerstvější suroviny.

screen-paella-spanelskerecepty-cz

Základní surovinou pro přípravu paelly je bílá rýže, stejně jako u rizota, ale k ní se přidává zelenina, olivový olej, mořské plody, například slávky, krevety a hlavně šafrán, který jí dodává charakteristické žluté zabarvení. Výhodou přípravy je, že celý pokrm připravíte v jednom hrnci nebo ještě lépe na jedné pánvi. Pokud neholdujete mořským plodům, můžete vyzkoušet jinou alternativu. Několik receptů najdete na stránkách www.spanelskerecepty.cz.

Paella totiž není jídlem s pevně danou recepturou. Stačí si jen najít recepty online a uvidíte, že paella má opravdu mnoho variant. V zásadě platí, že vše je povoleno. Nebojte se vyzkoušet nejrůznější kombinace. Mořské plody můžete nahradit kuřecím, králičím masem nebo můžete maso zcela vynechat.

Pokud si na přípravu netroufáte, ale rádi byste paellu poznali, pak si můžete zajít do některé ze španělských restaurací, anebo ještě lépe, vypravit se přímo do Valencie, která je považována za kolébku tohoto pokrmu. Rozhodně se nespokojte jen s jednou ochutnávkou, ale dejte si paellu víckrát a uvidíte, že pokaždé bude chutnat zcela jinak. Nenechte se zaskočit tím, že vám číšník přinese jídlo přímo v pánvi.

Paella je považována za rodinné jídlo a její kouzlo spočívá právě v tom, že jej všichni, kdo sedí u stolu, konzumují společně z pánve, na které byla připravována. Na paelle si pochutná každý, stačí si jen vybrat složení ingrediencí, které bude odpovídat vašim chutím.

Autor

Komentáře k článku