Jak udělat pečený čaj

0

Proč ,,Pečený čaj ,,

Je to nápoj j z upečeného ovoce a připomínající klasický ovocný čaj. Po klasickém čaji zde nejsou ani památky, a je bez kofeinu, tím pádem má i své oblíbence.

Jaké ovoce na pečený čaj použít

Na přípravu pečeného nebo také vánočního čaje můžete použít jakékoliv ovoce, které máte zrovna k dispozici. Může být jak  spadané ze stromů, kompotované nebo zmrazené ovoce.Výborný je i jednodruhový čaj, například malinový nebo kombinace dvou druhů, jako třeba švestky s hruškami.

Pečený čaj můžete vyrobit takřka ze všech druhů ovoce, banány ale raději vynechejte. Použijte rybíz, hrušky, třešně, angrešt, jostu, višně, pomeranče, ostružiny, mandarinky, borůvky, broskve, meruňky, nektarinky, švestky, jablka, jahody, jeřabiny, bezinky, šípky, hrozno, aronie, ananas.. Záleží jen na a na tom co máte rádi.

pečený čaj

PEČENÝ ČAJ – RECEPT

Suroviny:

  • 2 kg ovoce
  • 1 citron
  • Cukr 0,7 – 1,2 kg – jak kdo má rád sladké
  • Vanilkový cukr (nemusí být)
  • Rum – 1 – 2 dcl dle chuti
  • 1 lžička skořice+ 1 celá skořice
  • 8 hřebíčků
  • Mletý badyán

Postup:

Všechno ovoce opereme, očistíme, odpeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Jablka a hrušky nemusíme loupat. Nastrouháme kůru z citronu a jeho dužninu rozkrájíme na kousky. Vše nasypeme do mísy a přidáme koření. Důkladně promícháme a rozprostřeme na hlubší plech. Dáme na 10 minut do trouby vyhřáté na 200 st.C. Po 10 minutách přidáme do pekáče cukr a 1 dcl rumu. Pro děti lze udělat variantu bez rumu. Pečeme ještě asi 20 minut, dokud ovoce nepustí šťávu. Během pečení občas ovoce promícháme. Horkou směs nalijeme do skleniček, nahoru dáme 1 lžičku rumu a obrátíme dnem vzhůru na 5 minut nebo 10 minut sterilujeme. Směs necháme vychladnout a uchováváme v temnu a chladu.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Autor

Komentáře k článku