Jak připravit skvělý a rychlý banánový koláč? S tímto receptem to bude hračka a pochutná si celá rodina

0

Banánový koláč u nás není tolik známý. Většinou připravujeme koláče a buchty z našeho sezónního ovoce – nebo z ovoce z plechovky – ale je to vlastně škoda. Banánový koláč je snadný, rychlý a neuvěřitelně dobrý.

Až vám doma zbude pár banánů, a mohou to být klidně i hodně přezrálé banány, které jste nestihli doma spotřebovat a je vám líto je vyhodit, zkuste náš recept a uvidíte, že se budete všichni u stolu oblizovat. Děti i dospělí si tento netradiční koláč zamilují. Navíc banány obsahují řadu cenných látek, vitamínů a také minerálů.

Suroviny:

  • 5 větších banánů – mohou být i zralejší,
  • asi 80 ml vody,
  • 300 gramů polohrubé mouky,
  • 200 gramů cukru krystal,
  • 2 vejce,
  • 150 gramů másla,
  • 1 lžička jedlé sody,
  • špetka soli,
  • 1 kypřící prášek do pečiva,
  • 100 gramů najemno nasekaných vlašských ořechů,
  • moučkový cukr na posypání.

Postup:

  1. Nejprve si oloupeme banány a dáme je do větší mísy. V míse banány společně s vodou rozmačkáme na kaši.
  2. Banánovou kaši smícháme postupně se všemi surovinami (přidáme mouku, cukr, změklé máslo, ořechy, kypřící prášek, sodu, špetku soli a vejce).
  3. Směs je zapotřebí pořádně propracovat – nejlépe rukama. Vzniknout musí hladké těsto.
  4. To necháme minutku odpočinout a mezitím si připravíme plech nebo formu na pečení. Formu nebo plech důkladně vymažeme a vysypeme moukou. Lze to samozřejmě nahradit i pečicím papírem.
  5. Těsto nalijeme do připravené nádoby na pečení a dáme do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů péct.
  6. Koláč pečeme po dobu 40 minut stále na 170 stupňů.
  7. Hotový koláč vyndáme z trouby a necháme jej chvíli vychladnout.
  8. Poté jej bohatě zasypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Tip: Pokud vám zbyly ještě nějaké nasekané oříšky, můžete jimi posypat koláč společně s cukrem.

Dobrou chuť!

Zdroj foto: www.pixabay.com

Share.

About Author

Leave A Reply